Χρήση οντολογιών για την προσωποποίηση αθλητικού διαδικτυακού περιεχομένου - Σωτήρχος, Γεώργιος - Χρυστόφορος (2015)
Η εκρηκτική αύξηση του μεγέθους των δεδομένων που είναι διαθέσιμα στο Δίκτυο καθώς και η ποικιλία των εργασιών οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω του Δικτύου έχουν αυξήσει σημαντικά την νομισματική αξία της κίνησης στο Δίκτυο. Για να κερδίσουν από αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά, οι διαχειριστές ιστοσελίδων προσπαθούν να αυξήσουν την κίνηση χρηστών στην ιστοσελίδα τους, διαμορφώνοντάς τη κατάλληλα έτσι ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες συγκεκριμένων χρηστών. Η διαμόρφωση και η παραμετροποίηση των ιστοσελίδων παρουσιάζει δύο μεγάλες προκλήσεις: την αποτελεσματική αναγνώριση των ενδιαφερόντων κάθε χρήστη και την ενσωμάτωση των ενδιαφερόντων του στην παρουσίαση και στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Σε αυτή την εργασία μελετάται ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αναγνωρίσουμε με ακρίβεια τα ενδιαφέροντα ενός χρήστη χρησιμοποιώντας τα μοτίβα πλοήγησης και παρουσιάζεται ένας καινοτόμος μηχανισμός προτάσεων ο οποίος εφαρμόζει τεχνικές εξόρυξης στο Δίκτυο για να πραγματοποιήσει τη συσχέτιση μεταξύ των ενδιαφερόντων του χρήστη και του περιεχομένου και της δομής της ιστοσελίδας. Στόχος της τεχνικής που παρουσιάζεται είναι να παραμετροποιηθεί η σελίδα για κάθε συγκεκριμένο χρήστη με βάση τα ενδιαφέροντά του. Η πειραματική αξιολόγηση αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να συμπεράνουμε με ακρίβεια τα ενδιαφέροντα ενός χρήστη από την συμπεριφορά του κατά την πλοήγηση και ότι ο μηχανισμός προτάσεων, ο οποίος χρησιμοποιεί τα συμπεράσματα για τα ενδιαφέροντα του χρήστη, έχει σαν αποτέλεσμα σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργικότητα μιας ιστοσελίδας.