Το Ιμαρέτ της Καβάλας: η εξέλιξη και η διαχρονική παρουσία του στην πόλη - Σαμψώνογλου, Μαρία (2015)
Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί μια έρευνα σχετικά με το Ιμαρέτ της Καβάλας, το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας του και την εξέλιξη του. Αναλυτικά, δίδονται στοιχεία αναφορικά με την περιοχή που βρίσκεται το κτίσμα, την ιστορία του οικισμού τον θεσμό και τη δομή των Kulliye. Έπειτα αναφέρονται κάποια στοιχεία σχετικά με τη ζωή και το έργο του ιδρυτή του Ιμαρέτ, Μεχμέτ Αλή πασά και καταγράφεται η ιστορία του μνημείου και η εξέλιξη του στο πέρασμα του χρόνου. Αναλύεται η μεθοδολογία ανάπτυξης της εφαρμογής, η οποία δημιουργήθηκε για την προβολή και ανάδειξη της ιστορικής και μνημειακής αξίας του Ιμαρέτ.