Τα σημαντικότερα αγιάσματα της Κωνσταντινούπολης μέσα στα Βυζαντινά κάστρα - Μαρινάκης, Νικόλαος - Παύλος (2015)
Τα αγιάσματα είναι ιερές και θαυματουργές πηγές, νάματα, μέσα εξαγνισμού και κάθαρσης, παρηγοριά. Οι ρίζες των Αγιασμάτων χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Πολλά από τα αγιάσματα είναι η συνέχεια αρχαίων ελληνικών πηγών και παραδόσεων. Όμως, ανθούν και στο Βυζάντιο και πολλαπλασιάζονται στη μεταβυζαντινή εποχή.Τα οφέλη από την ύπαρξη και λειτουργία τους ήταν πολλαπλά, αφού από τα έσοδα τους κάποτε πραγματικά ενισχύονταν σχολεία και άπορες οικογένειες. Ο σοφός ερευνητής των αγιασμάτων Μανουήλ Γεδεών (1854-1943) αναφέρει πως κάποτε υπήρχαν πάνω από χίλια Αγιάσματα. Το 1990 καταγράφηκαν μόνο τα 514, από τα οποία τα 90 σωζόμενα τότε. Σήμερα υπάρχουν λιγότερα από 50. Τις τελευταίες δεκαετίες, ελλείψει πιστών και ενδιαφέροντος, ορισμένα, ριζικά πλέον, εξαφανίστηκαν. Δημιουργήθηκε μία εικονική έκθεση με τα σημαντικότερα Αγιάσματα της Κωνσταντινούπολης μέσα στα Βυζαντινά Κάστρα, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 9 αγιάσματα. Προστέθηκε επιπλέον ένα ακόμη Αγίασμα (της ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ - ΜΠΑΛΟΥΚΛΙ), το οποίο δεν βρίσκεται εντός των τειχών, αλλά ακριβώς δίπλα σε αυτά, αποτελεί όμως ένα από τα πιο φημισμένα της Πόλης και δεν θα μπορούσε να λείπει από την παρουσίαση αυτή. Ο βασικός σκοπός ήταν η ανάδειξη των ιδιαίτερων αυτών μνημείων της ορθόδοξης πίστης της Βασιλεύουσας με πλούσιο ψηφιακό φωτογραφικό υλικό, ενώ θα παρέχεται στον χρήστη και η δυνατότητα της εικονικής περιήγησης στον εσωτερικό και τον περιβάλλοντα χώρο του κάθε μνημείου. Το διασκεδαστικό και ενδιαφέρον αυτό ταξίδι στην ιστορία, που συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν, κατέστη δυνατό αποκλειστικά με την χρήση των νέων τεχνολογιών. Σε κάθε αγίασμα παρουσιάζονται τρεις ξεχωριστοί χώροι:Α) Το ΑγίασμαΒ) Η εκκλησία στην οποία αυτό εντάσσεται ή ανήκει.Γ) Ο περιβάλλον εξωτερικός χώρος του Αγιάσματος.Η εικονική έκθεση περιλαμβάνει :• Εικονική περιήγηση χώρων (virtual tour)• Επίδειξη πλούσιου φωτογραφικού υλικού (slideshow)• Επεξηγηματικό κείμενο και αφηγήσεις• Γενικές πληροφορίες για τα Αγιάσματα.