Παρουσίαση ενός βιομηχανικού μνημείου: μια καπναποθήκη της Ξάνθης και οι μνήμες των Δεγκτσήδων - Πετρά, Μαρία - Αθανάσιος (2015)
Η παρούσα εργασία έχει τον τίτλο «Μια καπναποθήκη της Ξάνθης και οι μνήμες των Δεγκτσήδων».Με επίκεντρο ένα παροπλισμένο βιομηχανικό συγκρότημα και πιο συγκεκριμένα ένα συγκρότημα καπναποθηκών στην πόλη της Ξάνθης, η παρούσα εργασία επιχειρεί να εξετάσει τις πολυεπίπεδες επιδράσεις της βιομηχανικής ιστορίας στην πορείας της πόλης. Βασικός στόχος δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η παρουσίαση ενός βιομηχανικού μνημείου• η καπναποθήκη είναι η αφορμή για την απόδοση ενός χρονογραφήματος μιας πόλης, που έχει συνδέσει την καλλιέργεια και την επεξεργασία του καπνού με την ανάπτυξη και την ευμάρεια της. Χρησιμοποιώντας τις μεθοδολογικές αρχές της βιομηχανικής αρχαιολογίας και της σημειολογίας των τεχνικών αφήγησης του κινηματογράφου, η παρούσα εργασία επιχειρεί να θέσει έναν ευρύτερο προβληματισμό, σχετικά με τη διαχείριση των πολιτισμικών πόρων της βιομηχανικής κληρονομιάς. Η εφαρμογή του ντοκιμαντέρ «Μνήμες Δεγκτζήδων» επιχειρεί να αποτυπώσει τη χρονική «διαδρομή» του βιομηχανικού συγκροτήματος, δίνοντας παράλληλα την σκιαγράφηση των σημαντικότερων χρονικών στιγμών στην πορεία της πόλης από τα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα. Πέρα από την περιγραφή των γεγονότων του παρελθόντος, στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να θέσει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η «μνήμη» ενός βιομηχανικού συγκροτήματος εντάσσεται και φιλτράρεται στη συλλογική μνήμη της κοινωνίας, που το περιβάλλει, καθώς επίσης και τους τρόπους και το βαθμό, που αυτή η κοινωνία επιλέγει να επέμβει και να διαχειριστεί τα βιομηχανικά μνημεία, επαναπροσδιορίζοντας έτσι τη σχέση της με αυτά.