Εκπόνηση μεθοδολογίας για την μετάβαση από παραδοσιακά πληροφοριακά συστήματα σε περιβάλλοντα νεφοϋπολογιστικής: η περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου - Κοντού , Αλεξάνδρα - Λουκάς (2015)
Οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής επιτάσσουν την ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας των υπολογιστών, η οποία με την σειρά της οδηγεί στην αέναη εξέλιξη των πληροφοριακών συστημάτων. Τα πληροφοριακά συστήματα, από τα mainframes έως την τεχνολογία νέφους, έχουν ως σκοπό την διαχείριση των πληροφοριών και την επίτευξη της επικοινωνίας, τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους οργανισμούς. Η προτυποποίηση και μοντελοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την ανάπτυξη και εφαρμογών των εκάστοτε συστημάτων, είναι καίρια για την επιτυχία τους. Στην παρούσα διπλωματική εργασία διεξάγεται μελέτη και διερεύνηση για την εκπόνηση μεθοδολογίας της μετάβασης από παραδοσιακά πληροφοριακά συστήματα σε περιβάλλοντα νεφοϋπολογιστικής. Συγκεκριμένα, γίνεται αναζήτηση στην διεθνή βιβλιογραφία για τις υφιστάμενες πρακτικές, τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και τα βήματα που ακολουθούνται για την εφαρμογή της τεχνολογίας νέφους. Στην συνέχεια γίνεται μελέτη των περιπτώσεων, διάταξη και ταξινόμηση τους, παράλληλα με τον καθορισμό των απαιτήσεων. Στην συνέχεια γίνεται σύνθεση και ανάλυση της μεθοδολογίας ανάπτυξης του νέφους ανάλογα με την περίπτωση, ενώ παράχθηκε ένας γρήγορος οδηγός αναφοράς στον οποίο ανάλογα με την επιλογή του είδους υπηρεσιών και του μοντέλου νέφους, οδηγεί στα αντίστοιχα βήματα της μεθοδολογίας μετάβασης. Σαν μελέτη περίπτωσης για την εφαρμογή της μεθοδολογίας μετάβασης, επιλέχθηκε η περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενός πολυνησιωτικού πανεπιστημιακού δικτύου, με την πολυμορφία και διαφοροποίηση των απαιτήσεων, των εφαρμογών και παρεχόμενων υπηρεσιών. Η διασπορά, η κατανομή και η διάθεση των πόρων του προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και εφαρμογή της μεθοδολογίας μετάβασης σε υπολογιστικό νέφος.