Πρόταση σχεδιασμού διαδικτυακής εικονικής έκθεσης για την τοπική πολιτιστική κληρονομιά: η παράδοση της σαπωνοποιίας στη Λέσβο από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα - Αμπατζή, Μυρσίνη - Στέφανος (2015)
Με τον όρο Πολιτιστική κληρονομιά νοείται το σύνολο των πολιτιστικών αγαθών που αναφέρονται σε έναν τόπο, περιέχει δηλαδή τα στοιχεία εκείνα που απαρτίζουν την ιστορική μνήμη του λαού ή της κοινωνίας των ανθρώπων που την κατοικούν, οτιδήποτε δημιουργήθηκε στο παρελθόν και σχετίζεται με την ιστορική του διαδρομή. Η πολιτιστική κληρονομιά διακρίνεται στην υλική, στην οποία ανήκουν όλα τα υλικά αντικείμενα που δημιούργησε ο άνθρωπος στο παρελθόν και στην άυλη στην οποία ανήκουν όλα τα πνευματικά δημιουργήματά του. Η υλική πολιτιστική κληρονομιά χωρίζεται επίσης σε δύο άλλες κατηγορίες: Την κινητή, η οποία αποτελείται από υλικά πολιτιστικά αγαθά που μετά την δημιουργία τους μπορούν να μετακινηθούν όπως εργαλεία, όπλα , μηχανές και μηχανήματα του παρελθόντος, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, έπιπλα, αγγεία, επιστημονικές συλλογές και άλλα. Την ακίνητη, η οποία αποτελείται από τα υλικά πολιτιστικά αγαθά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το έδαφος ή αποτελούν αναπόσπαστα μέρη κτηρίων και περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά μνημεία και κτήρια ιστορικού ή καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, αρχαιολογικούς χώρους και ανασκαφές ιστορικές πόλεις και τόπους ιστορικής μνήμης και άλλα.