Θαλάσσιο κύμα βαρύτητας στην αρχαία Ποτίδαια: μια τρισδιάστατη αναπαράσταση - Αναστασοβίτης, Ελευθέριος - Δημήτριος (2015)
Τα τρισδιάστατα γραφικά αποτελούν έναν τρόπο αναπαράστασης της πληροφορίας. Η χρήση της τρισδιάστατης αναπαράστασης είναι ευρεία και εφαρμόζεται σε όλα τα πεδία της καθημερινής ζωής. Εφαρμογές τρισδιάστατης αναπαράστασης συναντά κανείς στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στη μηχανική, στην αρχιτεκτονική, στην αρχαιολογία. Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή ασχοληθήκαμε με την τρισδιάστατη αναπαράσταση ενός φυσικού φαινομένου, που φέρεται να συνέβη το 479 π.Χ. στον Θερμαϊκό κόλπο. Στην έρευνα που διεξάγαμε, διαπιστώσαμε ότι οι γεωλογικές μελέτες στην περιοχή του κόλπου, επιβεβαίωσαν τις ιστορικές αναφορές για το γεγονός. Ωστόσο, τα ίχνη του φαινομένου στα αρχαιολογικά ευρήματα είναι περιορισμένα. Η σύνθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας οδήγησε στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ψηφιακού προϊόντος, το οποίο αναπαριστά τις ιστορικές αναφορές και τις αντιπαραβάλλει με τα αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών, που αφορούν στο ίδιο γεγονός. Η αναπαράσταση πραγματοποιείται με την αποκλειστική χρήση τρισδιάστατων γραφικών και την ταυτόχρονη υποστήριξη του ήχου. Παρουσιάζονται τα στάδια ανάπτυξης από την προ-παραγωγή, με τη συγγραφή του σεναρίου και την εικονογράφηση μέχρι την μετα-παραγωγή, με τον έλεγχο και την εκσφαλμάτωση του τελικού ψηφιακού βίντεο.