Μοντελοποίηση πολιτισμικής πληροφορίας: ανάλυση διαφορετικών προσεγγίσεων - Τζελαΐδης, Αχιλλέας - Στυλιανός (2015)
Η αφθονία της πληροφορίας που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, ελαττώνεται ουσιαστικά από την έλλειψη κοινών προτύπων και αναπαραστάσεων. Απαιτείται η ύπαρξη μοντέλων που να επιτρέπουν την κοινή αναπαράσταση δεδομένων, τα οποία μπορεί να συλλέγονται κάτω από διαφορετικές απόψεις, στόχους και τύπους. Η μοντελοποίηση της πολιτισμικής πληροφορίας είναι κατά κανόνα μία από τις δυσκολότερες περιπτώσεις μοντελοποίησης πληροφορίας. Και αυτό συμβαίνει διότι προϋποθέτει κατά κύριο βαθμό την δυνατότητα τυποποίησης ενός ποικιλόμορφου εύρους πληροφοριών, με απώτερο σκοπό την ενοποίησή τους κάτω από ένα ενιαίο σύστημα αντιμετώπισης.Αρχικά γίνεται μία προσέγγιση στην κατανόηση της ευρύτερης έννοιας της πολιτισμικής πληροφορίας. Ακολουθεί ανάλυση της μοντελοποίησης και της προσπάθειας προσομοίωσης της πληροφορίας καθώς και της αναγκαιότητας αυτής ως βάση για την δημιουργία κατανεμημένων πολυμεσικών ή μη πληροφοριακών συστημάτων. Τέλος αναλύονται οι κυριότερες προσεγγίσεις που έχουν γίνει έως σήμερα στον τομέα αυτό, και γίνεται μία συγκριτική παρουσίαση αρκετών τεχνολογιών και τεχνικών μοντελοποίησης για διαφορετικά ήδη πολιτισμικής πληροφορίας.