Πρόταση σχεδιασμού διαδικτυακής εικονικής έκθεσης για το φανταστικό κινηματογράφο - Σταματούκος, Ιωάννης - Κωνσταντίνος (2015)
Αρχικά προσδιορίζεται ο φανταστικός κινηματογράφος και παρουσιάζεται η σχέση του με την κοινωνική πραγματικότητα, δηλώνοντας έτσι εξαρχής την πρόθεση της εργασίας να μην αντιμετωπίσει το είδος ως καθαρή υπόθεση του κινηματογραφικού κόσμου. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι λόγοι επιλογής του Φανταστικού Κινηματογράφου ως θέμα της έκθεσης, οι λόγοι δημιουργίας εικονικής έκθεσης, προσδιορίζονται οι στόχοι της εικονικής έκθεσης και του επισκέπτη στον οποίο απευθύνεται και δικαιολογείται η επιλογή του διαδικτύου ως μέσο παρουσίασης της εφαρμογής. Ακολουθεί η παρουσίαση των τρόπων με τους οποίους η εικονική έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσει το φανταστικό κινηματογράφο και αναλύονται σε ένα βαθμό συγκεκριμένα θέματα του φανταστικού κινηματογράφου (η έννοια του «τέρατος» και οι κινηματογραφικές αφίσες). Το μέρος αυτό κλείνει με τον καθορισμό της επιλογής των ταινιών της εικονικής έκθεσης και τον προσδιορισμό της ιστορικής διαδρομής του φανταστικού κινηματογράφου ως κύριας έκθεσης. Έπειτα, παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία του φανταστικού κινηματογράφου, με τρόπο που αποτελεί ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο η εικονική έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσει την ιστορία του είδους. Ακολουθεί το τμήμα περιγραφής της προτεινόμενης εφαρμογής, όπου αρχικά προσδιορίζονται οι στόχοι της εφαρμογής, σε συνάφεια με τους στόχους της εικονικής έκθεσης. Στη συνέχεια, αφού δίνεται το γενικό διάγραμμα δομής της εφαρμογής και παρουσιάζεται η λογική σχεδιασμού της βασικής οθόνης διεπαφής, περιγράφονται αναλυτικά, με χρήση κειμένου συνοδεία εικόνων-οθονών, οι βασικές θεματικές ενότητες της προτεινόμενης εφαρμογής και εξηγείται η λειτουργία των επιμέρους τμημάτων τους, φανερώνοντας έτσι μερικώς και τους τρόπους επίτευξης των προκαθορισμένων στόχων. Κλείνοντας, παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους η πρόταση σχεδιασμού της διαδικτυακής εικονικής έκθεσης εκπληρώνει τους σαφείς στόχους που είχε θέσει, τόσο η εικονική έκθεση, όσο και η εφαρμογή. Στη συνέχεια, γνωστοποιούνται κάποιες παρατηρήσεις που έγιναν κατά την ενασχόληση με το θέμα, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού και ανάπτυξης της εφαρμογής και ακολουθούν κάποιες προτάσεις μελλοντικών επεκτάσεων.