Λόγος και χώρος: ερμηνευτικές προσεγγίσεις σε διαδραστικές εικονικές εκθέσεις - Μυτιληναίου, Σοφία - Δημήτριος (2015)
Το θέμα της συγκεκριμένης Μεταπτυχιακής Διατριβής αφορά στη συνάντηση και την επικοινωνία μέσα από τον Λόγο και το Χώρο. Περιλαμβάνει αφενός μια διαδραστική εικονική έκθεση σε μία πολυμεσική εφαρμογή. Το κείμενο "Γλώσσες" των Sam Separd και Jojef Tsaikin αποτελεί αφορμή για έναν διάλογο στον οποίο οι συμμετέχοντες επιλέγουν ένα απόσπασμα του κειμένου και το ερμηνεύουν με τη μορφή χώρου. Οι συμμετέχοντες παρουσιάζονται σύμφωνα με την υποκειμενική οπτική της δημιουργού σε αντίστοιχους προσωπικούς χώρους. Το σύνολο των απαντήσεων καθώς και οι προσωπικοί χώροι συνθέτουν την εικονική έκθεση. Το δοκίμιο της διατριβή περιλαμβάνει την σημειολογική προσέγγιση του λόγου και του χώρου και εξετάζει την οπτική αντίληψη, την καλλιτεχνική δημιουργία, τον εκθεσιακό χώρο σε δύο ή τρεις διαστάσεις και πως το σώμα συμμετέχει, αντιλαμβάνεται και επικοινωνεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.