Διατήρηση ψηφιακής πολιτισμικής κληρονομιάς - Ανδριάνης, Γεώργιος - Παρασκευάς (2015)
Η Ψηφιακή Τεχνολογία εισβάλει σε κάθε τομέα της ζωής μας. Ο τομέας του Πολιτισμού επηρεάζεται από το νέο ψηφιακό τοπίο και μετασχηματίζεται στον Ψηφιακό Πολιτισμό. Πολλά και ποικίλα είναι τα ψηφιακά αγαθά που αποτελούν την Ψηφιακή Πολιτισμική Κληρονομιά, όπως οι ηλεκτρονικές εκδόσεις, η μουσική / κινηματογραφική παραγωγή, οι τρισδιάστατες γραφικές αναπαραστάσεις κλπ. Ωστόσο οι απειλές του νέου ψηφιακού πολιτισμικού τοπίου είναι υπαρκτές και δεν αφήνουν περιθώρια αδράνειας. Τεχνολογική απαρχαίωση, αλλοίωση αποθηκευτικών μέσων, τεράστιος όγκος πληροφορίας, μεγάλο κόστος διατήρησης είναι μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Οι διαθέσιμες στρατηγικές διατήρησης της ψηφιακής πολιτισμικής κληρονομιάς είναι αρκετές. Η τεχνική της Μεταφοράς (Migration), της Εξομοίωσης (Emulation), της Ψηφιακής Αρχαιολογίας (Digital Archaeology). Επίσης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συνεισφέρει η σωστή Διατήρηση των Αποθηκευτικών Μέσων σε κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες, η χρήση Προτύπων (Standards) και Μεταδεδομένων (Metadata). Η αντιμετώπιση των απειλών απαιτεί άμεσα μέτρα και προσπάθεια από τον καθένα για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και λειτουργικότητας της ψηφιακής πολιτισμικής κληρονομιάς.