"Σχεδιασμός και Δημιουργία Διαδικτυακής Εφαρμογής για την προβολή του ελαιολάδου της λέσβου" - Κάιτατζης, Θεοφάνης - Μιλτιάδης (2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή πραγματεύεται το θέμα του λεσβιακού ελαιολάδου και έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας διαδικτυακής εφαρμογής μέσω της οποίας θα προβάλλονται τα σημαντικότερα στοιχεία που αφορούν το λεσβιακό ελαιόλαδο και τον πολιτισμό του λαδιού στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου.Αποτελείται από το θεωρητικό μέρος , (κεφ. 1ο ), στο οποίο αναφέρονται τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία που συλλέχθηκαν σχετικά με το ελαιόλαδο της Λέσβου, και από το μέρος του σχεδιασμού και υλοποίησης της διαδικτυακής εφαρμογής με τίτλο: «Λέσβος και Ελαιόλαδο», η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα προβολής και προώθησης του ελαιολάδου που παράγεται στη Λέσβο.Στο πρώτο κεφάλαιο του θεωρητικού μέρους γίνεται μια εκτενής αναφορά στην ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου με εστίαση στο Βόρειο Αιγαίο και στη Λέσβο, με εκτεταμένες αναφορές στον πολιτισμό του λαδιού και ειδικότερα στους τομείς της διατροφής της υγείας και κοσμετολογίας. Ειδική ενότητα αποτελεί το λεξιλόγιο του λαδιού που στοιχειοθετείται στη βάση των όρων και του λεξιλογίου της ελαιοκομίας στη Λέσβο. Επίσης καταγράφονται τα δεδομένα που αφορούν την παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο και αφορούν τα στάδια παραγωγής, και τις κατηγορίες του παραγόμενου ελαιολάδου. Ειδική αναφορά γίνεται για το βιολογικό ελαιόλαδο και τα προϊόντα Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε, εντοπίζονται τα βασικά χαρακτηριστικά και οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα καθώς και τα στοιχεία που συμβάλλουν στην διαφοροποίηση του, επιπλέον αναφέρεται η νομοθεσία που διέπει την παραγωγή και τυποποίηση του και γίνεται ειδική μνεία στην προβολή και προώθηση του Λεσβιακού ελαιολάδου. Τέλος ειδική αναφορά γίνεται και για τα παράγωγα του ελαιολάδου, πυρηνέλαιο, σαπούνι και πυρηνόξυλο.Στο δεύτερο κεφάλαιο καταγράφονται τα ερευνητικά ερωτήματα οι επιμέρους στόχοι και ο σκοπός της διατριβής, περιγράφεται η μεθοδολογία ανάπτυξης της διαδικτυακής εφαρμογής και καταγράφεται και αναλύεται η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ανάλογους διαδικτυακούς τόπους. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τον διαδικτυακό τόπο προβολής του Λεσβιακού ελαιολάδου με την ονομασία «Λέσβος και Ελαιόλαδο». Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν το Λεσβιακό ελαιόλαδο και τον συνακόλουθο πολιτισμό του λαδιού. Επίσης υπάρχει πρόσβαση με τη βοήθεια υπερσυνδέσμων σε σχετικά άρθρα που παραθέτονται για περισσότερες πληροφορίες.Τέλος καταγράφονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παρούσα διατριβή και κατατίθενται προτάσεις για μελλοντική έρευνα πάνω στο θέμα του Λεσβιακού ελαιολάδου.