Έρευνα για τα συστήματα διαχείρισης συλλογών στα ελληνικά μουσεία - Κανλή, Μαρία - Χρήστος (2015)
Νέα «έξυπνα» πληροφοριακά συστήματα εισήχθησαν στα μουσεία για να υποστηρίξουν ολόκληρο το φάσμα των λειτουργιών τους και νέες ανάγκες δημιουργήθηκαν ως άμεση απόρροια, όπως ανάγκες για εξοπλισμό που θα μπορούσε να στηρίξει αυτά τα συστήματα, ανάγκη για καθιέρωση κοινών προτύπων, βέλτιστων πρακτικών και αναδιάρθρωση γενικότερα του οργανισμού και της στρατηγικής του.Στην παρούσα εργασία ξεκινώντας με την αποσαφήνιση του όρου «πληροφοριακό σύστημα», θα εστιάσουμε στα συστήματα διαχείρισης συλλογών των μουσείων. Στη συνέχεια θα παραθέσουμε τις διάφορες κατηγοριοποιήσεις τους διακρίνοντας ανάμεσα σε συστήματα εμπορικά και συστήματα με λογισμικό ανοιχτού κώδικα και θα παρουσιάσουμε τις διαθέσιμες επιλογές για κάθε μουσείο δίνοντας έμφαση στις απαιτήσεις των μουσείων και τα κριτήρια που θέτουν ως σημαντικά στην επιλογή συστήματος. Κατόπιν, στο δεύτερο μέρος, θα παρουσιάσουμε διάφορες δράσεις και προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα και θα εστιάσουμε σε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα μουσείων. Θα προσπαθήσουμε, με τη βοήθεια ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος μουσείων, να διαλευκάνουμε το τοπίο και να αποκαλύψουμε την ελληνική πραγματικότητα.