Το περιβαλλοντικό προφίλ των υπεύθυνων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και των μελών των παιδαγωγικών ομάδων Κ.Π.Ε. στην Ελλάδα - Ζαχαρούλη, Χρυσούλα - Δημήτριος (2015)
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται η διερεύνηση του περιβαλλοντικού προφίλ των στελεχών ΠΕ της Ελλάδας. Στην έρευνα συμμετείχαν 75 εκπαιδευτικοί στελέχη ΠΕ (οι Υπεύθυνοι ΠΕ των διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και τα μέλη των παιδαγωγικών ομάδων των ΚΠΕ) κατά το σχολικό έτος 2010-2011. Βασικοί στόχοι της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για την ΠΕ (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), οι γνώσεις, η ευαισθησία, οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές των εκπαιδευτικών για το περιβάλλον και τα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και ο βαθμός και οι πηγές ενημέρωσής τους.Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι: α) οι εκπαιδευτικοί αν και αντιμετωπίζουν αρκετά εμπόδια στο έργο τους, είναι αρκετά ενημερωμένοι και καταρτισμένοι όσον αναφορά την ΠΕ αλλά όχι τόσο όσο επιβάλλει ο ρόλος τους, β) όσον αφορά τις γνώσεις τους για το περιβάλλον και τα περιβαλλοντικά ζητήματα προκύπτει ότι αν και αναγνωρίζουν αίτια και επιπτώσεις των σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, παραμένουν ακόμη σημαντικές παρανοήσεις και αποκλίσεις από την επιστημονική γνώση αυτών, γ) οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ για το περιβάλλον και τα προβλήματά του αλλά δεν νοιώθουν το ίδιο υπεύθυνοι για την κατάστασή του, δ) αποδοκιμάζουν την καθαρά ανθρωποκεντρική προσέγγιση της φύσης και την καθαρά εργαλειακή της αξία και υιοθετούν μια πιο οικοκεντρική θεώρηση για αυτή, ε) υιοθετούν συχνά συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον αλλά σπάνια δρούν συλλογικά προς όφελος αυτού, στ) δηλώνουν πολύ ενημερωμένοι για το περιβάλλον και τα περιβαλλοντικά ζητήματα και ενημερώνονται κυρίως από το διαδίκτυο, από σεμινάρια και επιστημονικά βιβλία.