Θρεωρητική και ερευνητική προσέγγιση του φαινομένου της αποσταθεροποίησης των κοινωνικών δομών ως αποτέλεσμα της ανισορροπίας φυσικού και κοινωνικο-πολιτικού περιβάλλοντος : το παράδειγμα της κατάλυσης της Αθηναϊκής δημοκρατίας και η ποιητική ανααράστασή της μέσα στις "Βάκχες" του Ευριπίδου (406 π. Χ.) - Φουσκολαγουδάκης, Εμμανουήλ (2015)
Η υπερίσχυση της ατομικότητας οδηγεί στη σταδιακή αποστασιοποίηση των ατόμων από το ρόλο τους, ως πολιτών. Η αποστασιοποίηση αυτή, οδηγεί την κοινωνία, αρχικά στην παρακμή και μετέπειτα στην αποσταθεροποίηση και ίσως στην αποδόμηση. Ενδεικτικό παράδειγμα, αποτελεί η περίπτωση της αθηναϊκής δημοκράτίας, η οποία βασιζόταν στη συμμετοχικότητα και τη συλλογικότητα, αλλά και στην ελευθερία βούλησης και δράσης των πολιτών, αξίες στις οποίες βασίζεται και η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Μία παρόμοια κατάσταση, περιγράφεται και στις "Βάκχες" του Ευριπίδη, όπου σκιαγραφούνται οι επιπτώσεις της άκρατης ατομικότητας των πολιτών, η οποία αφυπνίζεται από εξωτερικούς παράγοντες, επιτείνεται, όμως, από τον δεσποτισμό της κυριότερης έκφρασης κοινωνικού ελέγχου, της εξουσίας.