Αντιλήψεις των μαθητών/τριών των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολειού για το ζήτημα του νερού και της διαχείρισής του - Σκουμπουρδή, Μάνια (2015)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μιας έρευνας στο πλαίσιο της οποίας εξετάζονται διάφορες παράμετροι που αφορούν στις γνώσεις και την κατανόηση από μέρους των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του θέματος της διαχείρισης του νερού. Στην έρευνα συμμετείχαν εξήντα (60) μαθητές από τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου (Α’ , Β’ , Γ’). Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η τεχνική των ημι-δομημένων ατομικών συνεντεύξεων. Από την ανάλυση των δεδομένων της έρευνας διαπιστώνεται ότι σε γενικές γραμμές οι μαθητές είναι ενημερωμένοι για το ζήτημα του νερού και της διαχείρισής του. Ωστόσο αρκετές είναι οι περιπτώσεις όπου φαίνεται να έχουν «λανθασμένες» αντιλήψεις για τα φαινόμενα ενώ αρκετές φορές χρησιμοποιούν έννοιες οι οποίες έχουν διαφορετική σημασία σύμφωνα με την επιστημονική γνώση. Ειδικότερα, οι μαθητές αν και διαθέτουν βασικές γνώσεις σε θέματα που σχετίζονται με τα υπό διερεύνηση ζητήματα εντούτοις φαίνεται να μην έχουν αποκτήσει μια ολιστική θεώρηση του ζητήματος του νερού και της διαχείρισής του. Επίσης οι μαθητές τείνουν να αντιμετωπίζουν θετικά τη δική τους συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης του νερού καθώς αναγνωρίζουν την ανάγκη μιας ορθολογικής αντιμετώπισής του, ωστόσο ελάχιστοι είναι σε θέση να διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης και στην επαναχρησιμοποίησή του.