Διερεύνηση στάσεων, πρακτικών και εκπαιδευτικών αναγκών των αγροτών της Ρόδου σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος που σχετίζονται με την γεωργική παραγωγή - Αχθοφοριδου, Γεωργία (2015)
Τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν από την ανεξέλεγκτη χρήση των χημικών εισροών στη γεωργία, σε συνδυασμό με την απαίτηση του καταναλωτή για προϊόντα ασφαλέστερα από υγιεινής πλευράς, έθεσαν την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του καθιερωμένου γεωργικού μοντέλου . Το νέο παραγωγικό μοντέλο, της αειφόρου γεωργίας, ωστόσο, απαιτεί σημαντικές αλλαγές στις προσωπικές πεποιθήσεις, τις αξίες και τον τρόπο ζωής των παραγωγών. Ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των αλλαγών αυτών θεωρείται η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η οποία αναμένεται να διαμορφώσει γεωργούς περιβαλλοντικά υπεύθυνους, με οικολογική σκέψη και συνείδηση. Η παρούσα εργασία σαν κύριο στόχο έχει την διερεύνηση και καταγραφή τόσο της συμπεριφοράς των αγροτών της Ρόδου κατά την άσκηση της γεωργίας όσο και των περιβαλλοντικών αντιλήψεων και στάσεών τους. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι οι αγρότες του δείγματος είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, που φαίνεται να μην έχουν συνειδητοποιήσει σε βάθος τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί η γεωργική δραστηριότητα και το μέγεθος της δικής τους ευθύνης. Δείχνουν ευαισθητοποιημένοι και διακρίνονται από θετικές στάσεις και αντιλήψεις απέναντι στο περιβάλλον, αλλά ωστόσο αδυνατούν να προσαρμοστούν σε συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον. Όσο αφορά στον τομέα της γεωργικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, οι ανάγκες παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένες, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τους ίδιους. Τέλος, τόσο η γεωργική εκπαίδευση όσο και κάποια κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και η επαγγελματική πείρα δε φάνηκε να διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά και στη διαμόρφωση των περιβαλλοντικών στάσεων και αντιλήψεων των αγροτών.