Ατμοσφαιρική ρύπανση και περιβαλλοντικά ζητήματα: η ΔΕΗ της Ρόδου: μελέτη περίπτωσης - Ποιμενίδης, Δημήτρης (2015)
Tα τελευταία έτη οδηγηθήκαμε στην παγκοσμιοποίηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων καθώς τα όρια ανάμεσα στο τοπικό, το περιφερειακό και το οικουμενικό δεν υφίστανται. Το οικοσύστημα «Γη» οδηγείται σε μια συνεχόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση με συνέπειες τις οποίες, ναι μεν γνωρίζουμε, αλλά τα αποτελέσματά τους θα φανούν σε βάθος χρόνου. Το κάθε περιβαλλοντικό πρόβλημα σε μικρο-κλίμακα αποτελεί κλάσμα ενός ευρύτερου- οικουμενικού προβλήματος. Η ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ξεκινά από τους ίδιους τους πολίτες και τη συγκροτημένη κοινωνία, τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επίπεδο τρόπου ζωής και φιλοσοφίας του μέσου πολίτη. Η αντιμετώπιση του εκάστοτε ζητήματος ξεκινά από το άμεσο περιβάλλον μέσα στο οποίο εκδηλώνεται αυτό, με την ενεργό συμμετοχή τόσο της πολιτείας, δια μέσω των διοικητικών της οργάνων όσο και των ίδιων των πολιτών που διαβιούν στον τόπο της εστίας και όχι μόνο. Το ζήτημα της ενέργειας είναι μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τη σύγχρονη ανθρωπότητα. Η χρήση απολιθωμένων καυσίμων χάριν υψηλής ενεργειακής ζήτησης και χαμηλού κόστους –μέχρι πρότινος- εκλύει τεράστιες ποσότητες άνθρακα στην ατμόσφαιρα υπεύθυνες για μεγάλα και σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα Όλα αποτελούν μέρος ενός γενικότερου όλου. Η αντιμετώπιση αυτών πρέπει πάντοτε να ξεκινά από το τοπικό ζήτημα. Στο νησί της Ρόδου η ύπαρξη και η λειτουργία πετρελαϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ζήτημα προς διερεύνηση τόσο σε επίπεδο συσχέτισής του με το ευρύτερο περιβαλλοντικό ζήτημα όσο και σε τοπικό επίπεδο. Αποτελεί σημείο αιχμής έντονων αντιπαραθέσεων πολιτικά και κοινωνικά της τοπικής κοινωνίας με την ίδια την πολιτεία και με τους τοπικούς αιρετούς φορείς του νησιού, κρίσιμο ζήτημα για τους ίδιους τους κατοίκους της εγγύς περιοχής που χρήζει διερεύνηση με στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων που συντρέχουν στην περίπτωσή του κι ένα ζήτημα που χρήζει λύσης. Έτσι αποτέλεσε το έναυσμα της παρούσας μελέτης. Με τις υπάρχουσες υποδομές προς το παρόν και την τεράστια αύξηση ζήτησης ενέργειας κάθε χρόνο στο νησί της Ρόδου θεωρείται ότι είναι αδύνατον να πάψει να λειτουργεί αυτός ο σταθμός. Μπορούν όμως να αμβλυνθούν οι όποιες επιπτώσεις υφίσταται η ατμόσφαιρα και η τριγύρω περιοχή δια μέσου νέων επενδύσεων, προώθηση των ΑΠΕ και βελτιώσεων του υπάρχοντος σταθμού. Ακόμη η ανάληψη δράσεων από ιδιώτες, σε επίπεδο επενδύσεων με την υποστήριξη της πολιτείας, και η εξοικονόμηση ενέργειας από τους ίδιους αποτελούν προοπτικές για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Ο ρόλος της εκπαίδευσης ακόμη είναι καθοριστικός αφού στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του μέσου πολίτη της τοπικής κοινωνίας, η δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων με απώτερο σκοπό την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε τοπικό επίπεδο (και όχι μόνο), η υιοθέτηση θετικών στάσεων σε θέματα βιωσιμότητας του περιβάλλοντος και η εξασφάλιση ποιότητας ζωής των κατοίκων της εγγύς περιοχής.