Η παρουσία της φύσης στην Οδύσσεια του Ομήρου και προτάσεις για τη διδακτική αξιοποίησή της στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία - Μπουμπάκη, Μαρίνα - Ζαχαρίας (2015)
Θέμα της διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσία της φύσης στην Οδύσσεια του Ομήρου. Τα επιμέρους στοιχεία που εξετάζονται μέσω αυτής είναι η θάλασσα, η γεωργία, η χλωρίδα με τα διάφορα είδη φυτών και δέντρων, η πανίδα με τα είδη των ζώων, των πτηνών - πουλιών και των ψαριών, η σχέση των θεών με το φυσικό περιβάλλον και η εντονότατη παρουσία της φύσης στην ομηρική παρομοίωση. Από την έρευνα εξάγεται το συμπέρασμα ότι αναμφισβήτητα υπήρχε εξάρτηση του ανθρώπου από τη φύση και εντοπίζονται ίχνη φροντίδας προς αυτήν. Επίσης, αποδίδονται στα στοιχεία της φύσης εξαιρετικές δυνάμεις. Τέλος, το πλούσιο υλικό της Οδύσσειας χρησιμοποιείται ως πολύτιμο εργαλείο για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) στα πλαίσια της τυπικής εκπαίδευσης, προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση. Για αυτόν τον λόγο η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται με την κατάθεση προτάσεων για τη διδακτική αξιοποίηση ενδεικτικών παραθεμάτων της Οδύσσειας μέσω του σχεδιασμού Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΠΕ) με τη χρήση της μεθόδου project, ως της καταλληλότερης μεθόδου για την επίτευξη των σκοπών και στόχων των ΠΠΕ.