Μεσογειακή διατροφή και περιβάλλον - Παπαδόπουλος, Γεώργιος (2015)
Η διατριβή πραγματεύτηκε τη δημιουργία Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διαμέσου της Μεσογειακής διατροφής. Απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας 10 – 12 ετών. Είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από την οποία προβάλλεται η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, τα οφέλη της στην υγεία και η μεγάλη της συνεισφορά στο τοπικό περιβάλλον και την αειφορική του διαχείριση και ανάπτυξη. Η πρωτοτυπία έγκειται στην απλότητα του θέματος, στην καθημερινή ανάγκη της διατροφής, στη διάθεση για συμμετοχή των εμπλεκομένων, το ενδιαφέρον και τη συμβολή των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, το ότι παρέχει την ευκαιρία στους μαθητές να πάρουν αποφάσεις και τη δυνατότητα για άμεση εμπλοκή και δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Συμπερασματικά, ακολουθώντας το μεσογειακό τρόπο διατροφής, καταναλώνοντας δηλαδή τοπικά παραγόμενα και εποχιακά τρόφιμα, συμβάλουμε όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, οδηγώντας στη μείωση της χρήσης αγροχημικών, στη μείωση της ενέργειας που σπαταλάται για μεταφορά των προϊόντων από μεγάλες αποστάσεις, στη μείωση των συσκευασιών για τα ευπαθή μεταφερόμενα από μεγάλες αποστάσεις προϊόντα, τη μείωση της χρήσης νερού για άρδευση λόγω του εγκλιματισμού των τοπικών προϊόντων στις τοπικές κλιματικές συνθήκες, μείωση κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών και άρα μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής που οδηγεί σε λιγότερες καλλιέργειες για κτηνοτροφικούς λόγους και αποδασώσεις, μείωση του φαινομένου του ευτροφισμού, της υπερβόσκησης και της ερημοποίησης.