Οικοτουρισμός και τοπική κοινωνία: δημιουργική διαχείριση προστατευόμενων περιοχών: μελέτη περίπτωσης τα μικρόσωμα αλογάκια του Αρχαγγέλου - Βαρέλη, Χαριστούλα - Τσαμπίκος (2015)
Η παρούσα εργασία μελετάτη δημιουργική διαχείριση των προστατευόμενων ειδών μέσω του οικοτουρισμού και της τοπικής κοινωνίας, και συγκεκριμένα ερευνά τα μικρόσωμα αλογάκια του Αρχαγγέλου.Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η καταγραφή των απόψεων και των γνώσεων των μαθητών του Δημοτικού, σχετικά με τα μικρόσωμα αλογάκια του Αρχαγγέλου, ενταγμένα σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο προσέγγισης της περιοχής με αειφορικές διαστάσεις. Η έρευνα διενεργήθηκε κατά το διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2015, ήταν επιτόπια και ως βασική μέθοδος επιλέχτηκε η μελέτη περίπτωσης, έχοντας ως βασικό μεθοδολογικό εργαλείο την συνέντευξη. Από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, προκύπτει ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες υποστηρίζουν ότι ο τόπος τους μπορεί να προσελκύσει τουρισμό εξαιτίαςτης φυσικής ομορφιάς. Όμως, οι περισσότεροι απ’ αυτούς περιγράφουν με τη συμβατική του μορφή τον τουρισμό και δεν γνωρίζουν τον όρο «εναλλακτικός τουρισμός», προσπαθούν όμως να τον ορίσουν. Υποστηρίζουν τη ξενάγηση σε τοπικά μνημεία, τοπικά προϊόντα, παραδοσιακά φαγητά και τάσσονται κατά της ίδρυσης μεγάλων και πολυτελών ξενοδοχείων. Φυσικά, γνωρίζουν για τα προστατευόμενα ζώα, τόσο στη χώρα μας όσο και της ευρύτερης περιοχής όπου κατοικούν. Επίσης, πιστεύουν ότι τα μικρόσωμα αλογάκια ανήκουν στα είδη αυτά και τονίζουν την ανάγκη να προστατευτούν με κάθε τρόπο. Είναι αναγκαίο, οι άνθρωποι να κατανοήσουν τη λειτουργία του οικοσυστήματος και να συνειδητοποιήσουν ότι για να λειτουργεί σωστά, έχει ανάγκη όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, γυ’ αυτό η προστασία του κρίνεται αναγκαία και επιτακτική.