Η προσέγγιση θεμάτων περιβάλλοντος και αειφορίας μέσα από τα σχολικά βιβλία των αγγλικών στο γυμνάσιο - Φάκα, Μαρία - Πλάτων (2015)
Η παρούσα εργασία μελετά τα σχολικά εγχειρίδια Αγγλικών του Γυμνασίου. Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση του τρόπου προσέγγισης του φυσικού περιβάλλοντος και των ζητημάτων της αειφορίας στα βιβλία αυτά. Προκειμένου μάλιστα να γίνει περισσότερο κατανοητός ο τρόπος παρουσίασης των θεμάτων αυτών, υπήρξε συγκριτική διερεύνηση με τα θέματα του καταναλωτισμού. Η μέθοδος που επιλέχθηκε είναι η ανάλυση περιεχομένου, μέσω της οποίας αναζητήθηκαν οι αναφορές (λέξεις ή/και φράσεις), καθώς και η εικονογράφηση που αφορούν στις έννοιες του φυσικού περιβάλλοντος και του καταναλωτισμού. Η έρευνα κατέδειξε ότι στα βιβλία Αγγλικών του Γυμνασίου το φυσικό περιβάλλον δεν προβάλλεται ιδιαίτερα, ιδίως συγκρινόμενο με τον αριθμό των σχετικών με τον καταναλωτισμό αναφορών και εικόνων. Η θεματολογία που επιλέγεται είναι περιορισμένη με έμφαση κυρίως τη ρύπανση από σκουπίδια και την ανακύκλωση, ενώ η έννοια της αειφορίας είναι παντελώς απούσα. Αυτό που τελικά προβάλλεται κατά κύριο λόγο είναι ο καταναλωτισμός και ο υλικός ευδαιμονισμός που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες.