Ποιοτικό περιβάλλον και τα δικαιώματα του παιδιού - Γαλάνη, Αλεξάνδρα - Ανδρέας (2015)
Με αυτή την εργασία θελήσαμε να προσεγγίσουμε πώς το ποιοτικό περιβάλλον και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης σχετίζονται με βασικά δικαιώματα του παιδιού. Οι μαθητές Δ΄ τάξης συμμετέχοντας στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση Περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο «Εμένα με νοιάζει … Εσένα;» συνειδητοποίησαν ότι το υγιές περιβάλλον συνδέεται άμεσα και άρρηκτα και με τη δική τους ευημερία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τροποποίηση περιβαλλοντικών συμπεριφορών τους και την ανάληψη δράσης για την επίλυση κάποιων ζητημάτων που σχετίζονταν με το περιβάλλον στο χώρο του σχολείου τους αλλά και γενικότερα στην τοπική κοινωνία. Σύνθημα τους έγινε «Προσέχω το περιβάλλον, έχω ποιότητα ζωής». Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι οι συμμετέχοντες κατανόησαν πως όταν γνωρίζω, διεκδικώ τα όσα δικαιούμαι.