Διερεύνηση αντιλήψεων και στάσεων μελλοντικών εκπαιδευτικών και μελλοντικών επαγγελματιών στο χώρο των περιβαλλοντικών επιστημών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη διαχείρισή τους στην προοπτική της αειφόρου ανάπτυξης - Χοτίδου, Αθανασία - Δημήτριος (2015)
Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση και η συγκριτική μελέτη των αντιλήψεων και στάσεων μελλοντικών εκπαιδευτικών και μελλοντικών επαγγελματιών στο χώρο του φυσικού περιβάλλοντος για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη διαχειρισή τους στην προοπτική της αειφορίας. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 111 τελειόφοιτοι φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων και 101 τελειόφοιτοι σπουδαστές Τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Οι αντιλήψεις και οι στάσεις των φοιτητών διερευνήθηκαν με τη βοήθεια ενός «κλειστού τύπου» ερωτηματολογίου. Οι ερωτήσεις αφορούσαν στο γενικότερο ενδιαφέρον των φοιτητών για την κατάσταση του περιβάλλοντος, στη σημαντικότητα που αποδίδουν οι φοιτητές στα περιβαλλοντικά ζητήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινωνικά προβλήματα, στο βαθμό ανησυχίας των φοιτητών για τα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα, στις γνώσεις τους για σύγχρονα παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα, στις στάσεις τους απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα, στις απόψεις τους σχετικά με τους παράγοντες που ευθύνονται για τη πρόκληση και τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης, και τέλος στις αντιλήψεις των φοιτητών για την έννοια «Αειφόρος Ανάπτυξη». Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε πως ως προς το ενδιαφέρον, τις γνώσεις, τις απόψεις και τις στάσεις των φοιτητών, Παιδαγωγικών Τμημάτων και Τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας, δεν παρατηρείται στατιστικά σημαντική διαφορά. Ειδικότερα, οι φοιτητές και των δύο σχολών εμφάνισαν ένα χαμηλό προς μέτριο επίπεδο γνώσεων όσον αφορά τις αιτίες και τις συνέπειες παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, ενώ παράλληλα, εμφάνισαν αρκετές παρανοήσεις και λανθασμένες αντιλήψεις. Βέβαια, οι φοιτητές και των δύο σχολών εκδήλωσαν φιλοπεριβαλλοντικές στάσεις, ενώ όσον αφορά την κατανόηση της έννοιας της Αειφόρου Ανάπτυξης προκύπτει πως οι φοιτητές και των δύο σχολών δεν αντιλαμβάνονται ολιστικά την έννοια, ενώ αναγνωρίζουν κυρίως την περιβαλλοντική διάστασή της.