Οι παραδοσιακοί χοροί στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης : η περίπτωση των λαϊκών δρώμενων της Δωδεκανήσου - Σπάρταλη, Αγγελική - Νικόλαος (2015)
Το περιβάλλον ως έννοια είναι πολυδιάστατη και πολυσύνθετη. Η οπτική γωνία από την οποία εξετάζεται, δημιουργεί νέους κλάδους και διαφορετικές πολιτικές. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί έναν ειδικότερο επιστημονικό τομέα, με αντικείμενο τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση διάφορων ζητημάτων που συνδέονται με αυτό. Ως επιστήμη χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία και μεθόδους για την επίτευξη των οριζόμενων στόχων, ενώ η μελέτη προκύπτει μέσα από διάφορους τομείς. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και αυτός της τέχνης και της παράδοσης. Ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες που αποκτώνται, έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το περιβάλλον, την ανάπτυξη των σχέσεων ανθρώπου – φύσης και την υιοθέτηση στάσεων και πολιτικών. Η παράδοση, εκφραζόμενη μέσα από τα λαϊκά δρώμενα, τα ήθη και τα έθιμα, και η τέχνη, εκφραζόμενη μέσα από το χορό, μπορούν να συμβάλλουν ως εργαλεία στη διαδικασία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Περιβαλλοντικής Ηθικής. Σε αυτήν τη διπλωματική εργασία διερευνάται η σύνδεση των λαϊκών δρώμενων και του παραδοσιακού χορού με το περιβάλλον και η συμβολή αυτών στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Ως περιοχή μελέτης ορίζονται τα Δωδεκάνησα, όπου αποτυπώνονται οι παραδοσιακοί χοροί και τα λαϊκά δρώμενα στον κύκλο του χρόνου. Μέσα από τα βασικά ερωτήματα, επιχειρείται η βελτιστοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που σχετίζεται με το περιβάλλον και η ανάδειξη νέων μορφών σύγχρονης διδασκαλίας.