Διερεύνηση των αντιλήψεων των δασικών υπαλλήλων της Ρόδου για το ρόλο των διευθύνσεων δασών και των δασαρχείων, ως φορέων άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής και διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων - Κρητικός, Χρήστος - Εμμανουήλ (2015)
Οι διευθύνσεις δασών και τα δασαρχεία της χώρας διαχειρίζονται περιβαλλοντικά ζητήματα ως φορείς περιβαλλοντικής πολιτικής και ως Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου. Η προσέγγιση της φύσης της εργασίας στις δασικές υπηρεσίες, η αξιολόγηση της και η διερεύνηση της δυνατότητας άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής και περιβαλλοντικής διαχείρισης, από τους ειδικούς επιστήμονες- δημοσίου υπαλλήλους μέσα από τις απόψεις των ίδιων, είναι ένα πεδίο όπου η έρευνα είναι ελλιπέστατη. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται η διερεύνηση των συνθηκών και των δυνατοτήτων άσκησης δασικής πολιτικής, περιβαλλοντικής διαχείρισης και ελέγχου εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τους αρμόδιους φορείς, που είναι οι Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι : α) οι κυριότεροι παράγοντες οι οποίοι συμβάλουν αρνητικά στο έργο της Διεύθυνσης Δασών Ρόδου είναι το γεγονός ότι τα δάση και το φυσικό περιβάλλον βρίσκονται πάντα σε σχέση υποτέλειας ως προς τα οικονομικά συμφέροντα, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι ασαφές, και δεν θωρακίζεται η αειφορική διαχείριση, η προστασία, η διατήρηση και η ανάπτυξη των φυσικών οικοσυστημάτων, οι εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε διαφορετικές διοικητικές δομές του κράτους, η μη ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου, και τέλος η έλλειψη προσωπικού, β) οι κυριότεροι παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά στο έργο της Διεύθυνσης δασών είναι η δημιουργία νέου ενιαίου νομοθετικού πλαισίου, η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου, γ) τα μέσα με τα οποία ασκεί δασική πολιτική η Διεύθυνσης Δασών Ρόδου είναι η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, δ) οι παράγοντες που δυσκολεύουν το έργο της Διεύθυνσης Δασών Ρόδου στον έλεγχο της δασικής νομοθεσίας είναι το πολύπλοκο και δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, η έλλειψη εξειδικευμένου και επαρκώς ενημερωμένου προσωπικού, τεχνικού εξοπλισμού και πόρων, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ της λήψης και εφαρμογής των αποφάσεων, τέλος ε) οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Δασών Ρόδου όσον αφορά στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και στην άσκηση γενικότερα περιβαλλοντικής πολιτικής είναι η έλλειψη εξειδικευμένου και επαρκώς ενημερωμένου προσωπικού, τεχνικού εξοπλισμού και πόρων, η ελλιπής χρηματοδότηση από την πολιτεία.