Απόψεις και συναισθήματα δυτών σε θεματικές περιβάλλοντος - Ρωμανός, Άγγελος - Φραντζέσκος (2015)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των απόψεων και των συναισθημάτων των αυτοδυτών και των ελεύθερων δυτών σε θέματα περιβάλλοντος μέσω διαφορετικών θεωρητικών προσεγγίσεων, όπως είναι η θεωρία των μεταστροφών και η θεωρία της ψυχολογικής ροής. Με τη διαμόρφωση και των κατάλληλων ερωτηματολογίων που αποτελούν το ερευνητικό τμήμα της εργασίας, επιχειρείται η διερεύνηση και η κατανόηση της ψυχικής διάθεσης των αυτοδυτών και των ελεύθερων δυτών. Τα διαφορετικά συναισθήματα παράγουν διαφορετικές και ποικιλόμορφες διαθέσεις, οι οποίες συνδέονται με διαφόρους τύπους ψυχοπαθολογίας. Στόχος, επίσης, της έρευνάς μας είναι η κατανόηση των υποκειμενικών εκτιμήσεων, των γνωστικών λειτουργιών και της συναισθηματικής κατάστασης των αυτοδυτών και των δυτών. Αντικείμενο αποτελεί, επίσης, τόσο ο τρόπος που βιώνει ο αυτοδύτης ή ο ελεύθερος δύτης την ατομική παρακίνηση για την εκτέλεση της ελεύθερης ή της αυτόνομης κατάδυσης, όσο και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται η καταδυτική εμπειρία από δομές, καταστάσεις και συνθήκες του περιβάλλοντος.Στόχος, επίσης, είναι η διερεύνηση των κινήτρων και συνεπώς της σχέσης του ατόμου με το υποβρύχιο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται. Στον βαθμό στον οποίο διασυνδέεται η αυτόνομη κατάδυση με την αειφορία, τα κίνητρα των αυτοδυτών είναι ζήτημα περισσότερων εξειδικευμένων ή γενικευμένων ερευνών αντίστοιχα. Θεωρούμε ότι παρούσα εργασία είναι πιθανώς ο κατάλληλος χώρος για τη διερεύνηση και επισήμανση του παράγοντα κίνητρο, καθώς το κίνητρο αντιπροσωπεύει έναν ψυχολογικό παράγοντα απαραίτητο όχι μόνο για την κατανόηση της σχέσης του ατόμου με το περιβάλλον του, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη της απαιτούμενης αυτογνωσίας που είναι απαραίτητη για τη σύζευξη της ατομικής και της συλλογικής δράσης στην περίπτωση της βιώσιμης ανάπτυξης.