Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο νησί της Λέρου : γνώσεις και απόψεις μαθητών - εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - Λιβιτσάνος, Νικόλαος - Ιωάννης (2015)
Η ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης οδήγησε στην ανάγκη για συνεχή εκμάθηση και ενημέρωση των πολιτών. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια καλείται να διαδραματίσει το σχολείο και κατά συνέπεια οι εκπαιδευτικοί, ως αρωγοί της γνώσης. Η αειφόρος ανάπτυξη, η ενέργεια και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας_(ΑΠΕ), είναι άξονες που εξετάζουμε και μας απασχολούν έντονα. Η παρούσα μελέτη έχει σκοπό να εξετάσει τις απόψεις, τις γνώσεις και το ενδιαφέρον των μαθητών και των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ότι αφορά στους τρεις παραπάνω άξονες και την εφαρμογή τους στο νησί της Λέρου. Η έρευνα διεξήχθη σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιελάμβανε την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που σχετίζεται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τις όποιες εφαρμογές της στο νησί. Η δεύτερη φάση αφορούσε στη συλλογή δεδομένων που έγινε με τη βοήθεια ερωτηματολογίων που σχεδιάστηκαν γι' αυτό το σκοπό, ξεχωριστά για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Συγκεντρώσαμε απαντήσεις από 188 μαθητές και 32 εκπαιδευτικούς, τα αποτελέσματα των οποίων μας οδήγησαν στην τρίτη και τελευταία φάση που διαμορφώνει τα τελικά συμπεράσματα και προτάσεις.Από τα σημαντικότερα ευρήματα της παρούσας έρευνας είναι η θέληση μαθητών και εκπαιδευτικών για περιβαλλοντική ανάπτυξη του τόπου παρά την φανερή έλλειψη γνώσεων και την ασθενή υποστήριξη των υπολοίπων φορέων.Τέλος αναδεικνύεται πως η συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη στη δημιουργία ενεργών πολιτών με περιβαλλοντική συνείδηση.