Παράκτια ρύπανση από ξενοδοχειακές μονάδες. : μελέτη περίπτωσης στο νησί της Ρόδου - Θερμού, Νικολέττα-Ευαγγελία - Σπυρίδων (2015)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το θέμα της παράκτιας ρύπανσης από ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί της Ρόδου, την τουριστική ανάπτυξη, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν στην κοινωνία του νησιού. Επίσης, τονίζεται η σημασία ύπαρξης συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης στις μονάδες αυτές. Η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων και η λειτουργία των υπαρχουσών έχει επιπτώσεις στην αειφορία του νησιού και στο παράκτιο περιβάλλον. Η αυξανόμενη προσέλευση τουριστών δημιουργεί επιπρόσθετες ανάγκες στον τομέα της ύδρευσης και αυξάνει τον όγκο των στερεών και υγρών αποβλήτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον.Σκοπός της πτυχιακής αυτής εργασίας είναι να διερευνηθεί το εύρος του προβλήματος της παράκτιας ρύπανσης από ξενοδοχειακές μονάδες στην πραγματική του διάσταση και να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στο νησί. Οι καθαρές παραλίες και η ποιότητα των νερών κολύμβησης καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την αειφόρο ανάπτυξη της Ρόδου. Μέσα από αυτή την εργασία επιχειρείται η πρόταση βιώσιμων πολιτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης στις ξενοδοχειακές μονάδες με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης.Στη συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποιήθηκε η μελέτη περίπτωσης. Δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων από πίνακες διαφόρων πληροτήτων των ξενοδοχειακών μονάδων και διαφόρων αριθμών ημερών παραμονής των επισκεπτών στο νησί και υπολογίστηκε ο όγκος του νερού που απαιτείται για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας τουριστικής περιόδου, αλλά και ο όγκος των στερεών και υγρών αποβλήτων που παράγονται από τους τουρίστες.Διαπιστώθηκε ότι τις περισσότερες ανάγκες ύδρευσης έχουν τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, όπως και το μεγαλύτερο όγκο στερεών και υγρών αποβλήτων.Τέλος, έγιναν προτάσεις για τη λήψη μέτρων πρόληψης των πιθανών μελλοντικών αρνητικών επιπτώσεων και για την αειφόρο διαχείριση των ξενοδοχειακών μονάδων.