Στάσεις και αναπαραστάσεις μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ρόδου για την έννοια του οικοσυστήματος και τη διαχείρισή του - Γκανάτσιου, Πρεσβεία - Ευάγγελος (2015)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την έννοια του οικοσυστήματος και την διαχείρισή του. Η μελέτη των αντιλήψεων των μαθητών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία για τις διαδικασίες μάθησης στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τις αρχές του Κονστρουκτιβισμού, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις αντιλήψεις και τον τρόπο σκέψης των μαθητών τους, έτσι ώστε να οργανώνουν την διδασκαλία τους με τρόπο που να γίνονται κατανοητές οι επιστημονικές γνώσεις που διδάσκουν.Ως ερευνητικό εργαλείο συλλογής των δεδομένων της παρούσας έρευνας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ημιδομημένης συνέντευξης. Χρησιμοποιήθηκαν ατομικές ημιδομημένες συνεντεύξεις σε πληθυσμό τριάντα μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ερωτήσεις της συνέντευξης εστιάζονται στους εξής επιμέρους άξονες: οικοσύστημα, σχέσεις μεταξύ των οργανισμών στο οικοσύστημα, αποικοδόμηση, οικοσύστημα και ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς και ορθή διαχείριση των οικοσυστημάτων. Η μέθοδος ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση των συνεντεύξεων ήταν η ανάλυση του περιεχομένου.Από την ανάλυση του υλικού διαπιστώθηκε ότι οι αντιλήψεις των μαθητών για την έννοια του οικοσυστήματος και την διαχείρισή του έχουν καθαρά διαισθητικό χαρακτήρα. Ειδικότερα, οι μαθητές εστιάζουν σε πολύ συγκεκριμένα γνωρίσματα του οικοσυστήματος παρουσιάζοντάς τα ως το σύνολο των γνωρισμάτων και των διαστάσεων αυτής της έννοιας, χωρίς να αναφέρονται οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μερών που απαρτίζουν ένα οικοσύστημα. Ερμηνεύουν τα φαινόμενα με βάση τις εμπειρίες τους και οι περισσότεροι δεν έχουν κατανοήσει ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ περιβάλλοντος και ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Δεν έχουν κατανοήσει ότι το περιβάλλον είναι ένα δυναμικό και εξελισσόμενο σύστημα που οργανώνεται από τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο καθένα και σε όλα τα στοιχεία που το συγκροτούν, βιολογικά και φυσικοχημικά.