Διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία της νήσου ρόδος - Νικολαΐδου, Γεωργία - Στυλιανός (2015)
Στην παρούσα ερευνητική εργασία μελετήθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της νήσου Ρόδος κατά την εφαρμογή και υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της νέας εκπαιδευτικής φιλοσοφίας, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε από το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (Α.Π.Σ.). Πιο συγκεκριμένα, τα διερευνητικά ερωτήματα στα οποία καλείται να δώσει απαντήσεις η εργασία αυτή εστιάζονται στα εξής επιμέρους σημεία: (α) Οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί της Ρόδου, δεδομένου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που αυτό έχει ως ένας από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, δραστηριοποιούνται σε προγράμματα Π.Ε.; (β) Ποια ζητήματα εκτιμούν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως «εμπόδια» στην εμπλοκή τους με τέτοια προγράμματα; (γ) Το φύλο, η θέση υπηρεσίας, η επιμόρφωση σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η προσωπική εμπλοκή του εκπαιδευτικού με προγράμματα Π.Ε. διαφοροποιούν τα ευρήματα της παρούσας έρευνας; (δ) Υπάρχουν άλλες παρεμφερείς έρευνες στον ελλαδικό χώρο και αν ναι, αυτές επιβεβαιώνουν ή όχι τα ευρήματά της παρούσας έρευνας;Από τα ευρήματα της έρευνας φαίνεται ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν έχει επιμορφωθεί σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενώ οι μισοί περίπου εκπαιδευτικοί παρουσιάζεται να έχουν υλοποιήσει Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αναφορικά με τους ανασταλτικούς παράγοντες υλοποίησης προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προκύπτει ότι οι σημαντικότεροι είναι η μη ενσωμάτωση των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο αναλυτικό πρόγραμμα, η έλλειψη ωρών στο σχολικό πρόγραμμα για την πραγματοποίηση αυτού του είδους των προγραμμάτων, η έλλειψη κινήτρων στους εκπαιδευτικούς, η έλλειψη οικονομικών πόρων και η δυσκαμψία του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος.