Απόψεις και αντιλήψεις γονέων για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τη συμμετοχή των παιδιών τους, μαθητών Στ' τάξης δημοτικού σχολείου, σε περιβαλλοντικά προγράμματα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη - Κατσούλα, Όλγα - Κωνσταντίνος (2015)
Η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεχώς αυξανόμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, οδήγησε στην ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα της Π.Ε. για όλους τους μαθητές είναι πλέον δεδομένη. Ωστόσο, πέρα από την τυπική Π.Ε. που παρέχεται μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, πολύ σημαντική είναι και η άτυπη εκπαίδευση κατά την οποία το παιδί μέσα από τις επιδράσεις που δέχεται από το περιβάλλον του αποκτά στάσεις, αξίες και γνώσεις. Σημαντικό, λοιπόν, ρόλο στην άτυπη εκπαίδευση του παιδιού καλείται να διαδραματίσει η οικογένεια.Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, ώστε αυτά να εδραιώσουν φιλοπεριβαλλοντικές στάσεις, είτε αποτελώντας οι ίδιοι πρότυπα συμπεριφοράς για τα παιδιά τους είτε μέσα από σκόπιμες και συστηματικές παιδαγωγικές παρεμβάσεις. Ο ρόλος της οικογένειας στην ανάπτυξη φιλοπεριβαλλοντικών στάσεων αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο εστιάζει η έρευνα στο χώρο της Π.Ε.. Αντικείμενο αυτής της μελέτης αποτελεί η διερεύνηση των απόψεων και των αντιλήψεων των γονέων για την Π.Ε. και για την συμμετοχή των παιδιών τους σε προγράμματα Π.Ε.. Με αυτήν την έρευνα θα μπορέσουμε να συλλέξουμε βασικές πληροφορίες σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται οι γονείς τις βασικές διαστάσεις της Π.Ε. αλλά και το ρόλο τους στη διαμόρφωση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών. Στην έρευνα συμμετείχαν 250 γονείς, μαθητών Στ΄ τάξης, των Δημοτικών Σχολείων της πόλεως Ρόδου. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με την βοήθεια ερωτηματολογίου που σχεδιάστηκε γι’ αυτό τον σκοπό. Από τα σημαντικότερα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι οι γονείς είναι αρκετά ενημερωμένοι για το περιβάλλον και τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αποδέχονται την Π.Ε. ως μια σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία και θεωρούν πολύ σημαντική τη συμμετοχή του παιδιού τους σε κάποιο πρόγραμμα Π.Ε.. Επίσης, αναγνωρίζουν τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που καλούνται οι ίδιοι να διαδραματίσουν, ωστόσο θεωρούν ότι χρειάζονται την υποστήριξη άλλων φορέων ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν. Τέλος, αναδεικνύεται η μεγάλη ανάγκη που υπάρχει να αναπτυχθεί μια συνεργασία ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά.