Γνωστικά Αντικείμενα “Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης” στα Προγράμματα Σπουδών των Ελληνικών Παιδαγωγικών Τμημάτων: Το παράδειγμα του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 - ΚΑΡΙΚΗ, ΧΡΥΣΑΝΘΗ - ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ (2015)
Το κεντρικό ερώτημα της παρούσας εργασίας είναι: «Η τυπική μορφή εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι φοιτητές και φοιτήτριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης περιλαμβάνει μαθήματα σχετικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.) ώστε να στηρίξει τους/τις μελλοντικούς/ές εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να πραγματοποιήσουν επαρκώς το μάθημα της Π.Ε. στους μαθητές/τριες των Νηπιαγωγείων και του Δημοτικού Σχολείου;» Σκοπός της είναι η διερεύνηση των προγραμμάτων σπουδών των 18 Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας ως προς τα μαθήματα που είναι σχετικά με την Π.Ε.Μετά από επισκόπηση των βασικών εννοιών της Π.Ε., εξετάζεται η αναγκαιότητα του μαθήματος της Π.Ε. Έπειτα διερευνάται η θέση του μαθήματος Π.Ε. στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Εντοπίζεται η Π.Ε. στα Δ.Ε.Π.Π.Σ. και Α.Π.Σ. των εκπ/κών μονάδων της Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα αλλά και στην Γ/βάθμια Εκπαίδευση. Ακολουθεί ανασκόπηση των βασικών αρχών των Ελληνικών Παιδαγωγικών Τμημάτων σε ότι αφορά στην οργάνωση και λειτουργία τους και εξετάζονται τα Προγράμματα Σπουδών των Ελληνικών Παιδαγωγικών Τμημάτων. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας γίνεται η ανάλυση περιεχομένου των μαθημάτων που είναι σχετικά με την Π.Ε. για το ακαδημαϊκό έτος 2010-11. Τα Προγράμματα Σπουδών διερευνώνται ως προς την ύπαρξη μαθημάτων σχετικά με την Π.Ε., ως προς τους υπεύθυνους/ες καθηγητές/τριες, τον αριθμό μαθημάτων ανά διδάσκοντα/ουσα, το γνωστικό αντικείμενων των διδασκόντων, ως προς το χαρακτηριστικά των μαθημάτων, την υποχρεωτικότητα παρακολούθησης του μαθήματος, τη χρονική στιγμή που αυτό προσφέρεται, τα E.C.T.S. ή τις διδακτικές μονάδες που αντιστοιχεί στο κάθε μάθημα, την ύπαρξη σχετικής ενότητας στην Πρακτική Άσκηση και το το περιεχόμενο του μαθήματος. Τέλος ακολουθεί συγκριτική μελέτη για την Π.Ε. στα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Εκπαίδευσης και στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.). καθώς και συγκριτική μελέτη μεταξύ Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης και Π.Τ.Δ.Ε. και ανά Πανεπιστήμιο.