Αγροτοτουρισμός : η ανάπτυξή του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ρόδου : περίπτωση κοιλάδας πεταλουδών δήμου Καμείρου - Κυπραίου, Ωραιοζήλη - Στέργιος (2015)
Η συγκεκριμένη εργασία έχει σκοπό να αναλύσει και να περιγράψει την έννοια του οικοτουρισμού και να προσδιορίσει το πώς αυτή η ιδέα σχετίζεται με τις επιχειρήσεις, τον τουρίστα, το κράτος, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Η μελέτη αυτή, σκοπό έχει να περιγράψει τον αγροτουρισμό και τον οικοτουρισμό που έχει αναπτυχθεί στην Ρόδο και να επισημάνει τη σημασία τους για το φυσικό, κοινωνικοοικονομικό και πολιτισμικό περιβάλλον, καθώς επίσης και τη συμβολή τους στην ισόρροπη ανάπτυξη της υπαίθρου. Ως επιμέρους στόχοι της παρούσας μελέτης, πιο συγκεκριμένα είναι η ανίχνευση των στάσεων και αντιλήψεων των κατοίκων της περιοχής απέναντι στην οικοτουριστική ανάπτυξη. Στην παρούσα εργασία επιλέγεται ως περιοχή μελέτης η κοιλάδα πεταλούδων στην περιοχή Νύμφη, του Δήμου Καμείρου Ρόδου, όπου οι τοπικοί φορείς αξιοποίησαν αξιόλογους φυσικούς πόρους για την δημιουργία προσφοράς οικοτουρισμού. Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και φυσική ομορφιά. Την μελέτη και διαχείριση έχουν αναλάβει οι τοπικοί φορείς καθώς ο οικοτουρισμός ως δραστηριότητα υπαίθρου, στηρίζεται στην αξιοποίηση φυσικών, πολιτιστικών και δομημένων στοιχείων. Οι τοπικοί φορείς έχουν ως κύριο μέλημα τους την προστασία και ανάδειξη αυτής της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. και την βιώσιμη αξιοποίηση του φυσικού, ιστορικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.