Σχεδιασμός και εφαρμογή διαθεματικού προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο με αντικείμενο τη θαλάσσια χελώνα καρέττα-καρέττα - Ταμβακά, Ελπίδα - Γεώργιος (2015)
Θέμα της μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση ενός Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εστιασμένου στη σημασία της βιοποικιλότητας και ειδικότερα στο πρόβλημα του κινδύνου εξαφάνισης της χελώνας Καρέττα-καρέττα με στόχο να λειτουργήσει ως εργαλείο- οδηγός για τον σχεδιασμό και εφαρμογή ΠΠΕ παρόμοιων ζητημάτων στο νηπιαγωγείο. Το περιεχόμενο της μελέτης συνίσταται από το θεωρητικό πλαίσιο της Π.Ε., τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση του ΠΠΕ όπου αρχικά, δίνονται οι συνιστώσες που διαμόρφωσαν και διατρέχουν το πρόγραμμα και παράλληλα δικαιολογούν τις διάφορες επιλογές όσον αφορά το χειρισμό του θέματος. Στη συνέχεια, περιγράφονται οι διαθεματικές δραστηριότητες που εφαρμόστηκαν σε συνάρτηση με τα επιμέρους θέματα διερεύνησης του ζητήματος, τους στόχους της Π.Ε., τα γνωστικά πεδία που εμπλέκονται και τους αντίστοιχους διδακτικούς στόχους. Μετά παρουσιάζεται η αξιολόγηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του προγράμματος, τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτήν καθώς και πιθανοί περιορισμοί αλλά και προεκτάσεις- προτάσεις. Στο τέλος παρατίθεται το γνωστικό κομμάτι του ζητήματος ώστε να μπορεί να γίνει η σύνδεση γνώσεων, αξιών και στάσεων.