Παιδιά μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης για απειλούμενα είδη : διερέυνηση του προφίλ και της σχέσης τους με την περιβαλλοντική εκπάιδευση - Τουλιάτου, Σμαρώ - Αλέξανδρος (2015)
Σε κάθε πρόγραμμα στο πεδίο της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία, είναι υψίστης σημασίας να είναι γνωστό το προφίλ των συμμετεχόντων για να επιτευχθούν οι εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος. Ειδικά σε εθελοντικά προγράμματα, όπου η συμμετοχή βασίζεται στην προσωπική επιλογή του ατόμου, όπως τα προγράμματα των περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η εξέταση αυτού του προφίλ μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές περιβαλλοντικές αξίες, συμπεριφορές, κίνητρα, προσδοκίες κτλ, που μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση των περιβαλλοντικών συγκρούσεων αλλά και στις διεργασίες της μη τυπικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς επίσης και στο γενικότερο ρόλο και τη συμβολή των περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στην δημόσια συμμετοχή και στην πολιτική δράση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Επίσης, η εξέταση του προφίλ των εθελοντών μπορεί να δικαιολογήσει τους λόγουε για τους οποίους συγκεκριμένα είδη-σημαίες είναι πολύ δημοφιλή στο κοινό, όπως οι θαλάσσιες χελώνες. Αυτή η έρευνα εξετάζει το προφίλ των παιδιών εθελοντών της περιβαλλοντικής μη κυβενητικής οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ (Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας), που συμμετείχαν σε παιδική κατασκήνωση το 2008 σε μια ελληνική παραλία ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών. Η έρευνα βασίζεται σε ημι-δομημένες συνεντεύξεις που αναλύθηκαν με τη μέθοδο της ανάλυσης περιεχομένου. Συμπεριλαμβάνεται και εκπαιδευτικό υλικό για θαλάσσιες χελώνες.