Αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων : η περίπτωση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης - Γεωργαντάς, Γεώργιος - Παναγιώτης (2015)
Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων βοηθά στην βελτίωση τους από την πλευρά της διαδικασίας που ακολουθούν. Βοηθά επίσης στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια του προγράμματος κυρίως σε θέματα που προκύπτουν και δεν είναι προγραμματισμένη η αντιμετώπισή τους. Είναι όμως πολύ σημαντική και η προσφορά της αξιολόγησης σε μελλοντικές εφαρμογές για την αποφυγή επανάληψης λαθών και καλύτερη επίτευξη των στόχων. Η εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών που αναδεικνύονται στη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος μπορεί να δώσει δυνατότητες προσαρμογής του στο υπάρχον περιβάλλον, με σκοπό τη βελτίωση του. Το συγκεκριμένο εργαλείο μετράει τα ποσοτικά δεδομένα και εκτιμά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται με βάση τα γνωστά μοντέλα της αξιολόγησης και σε συνδυασμό με τις αρχές και τους σκοπούς της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Με τις τέσσερεις φάσεις που διαμερίζει την αξιολόγηση δίνει την δυνατότητα να γίνεται ανατροφοδότηση του προγράμματος με σκοπό την αποφυγή της παρέκκλισης του από τους αρχικούς στόχους του αλλά και σε περίπτωση που αυτό χρειάζεται να υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης. Η έκθεση αξιολόγησης δίνει την δυνατότητα της μελλοντικής χρήσης των αποτελεσμάτων της σε παρεμφερή προγράμματα.