Εξέλιξη, φυσική επιλογή και περιβαλλοντική ηθική : η σημασία της έννοιας της εξέλιξης και της φυσικής επιλογής και μελέτη εφαρμογής της : εισαγωγή στην έννοια του οικοδαρβινισμού - Λαουδίκος, Πέτρος - Ιωάννης (2015)
Το 2009 ήταν η "Χρονιά του Δαρβίνου" καθώς συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την γέννησή του και 150 χρόνια από την έκδοση της "Προέλευσης των Ειδών" (Origin of Species). Η παρούσα διατριβή εξετάζει το έργο του Δαρβίνου, την σημασία του για την περιβαλλοντική εκπαίδευση ιδιαίτερα την σημασία που έχει για τον τομέα της περιβαλλοντικής ηθικής. Αφού γίνεται μια περιγραφή του έργου του Δαρβίνου και της επίδρασης του στον κόσμο, γίνεται πραγμάτευση της επιστημονικής ορθότητας της Δαρβινικής θεωρίας της εξέλιξης και παρουσίαση μερικών επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοί της όπως ότι είναι "ανήθικη θεωρία" και το επιχείρημα την μη-ανατάξιμης πολυπλοκότητας ("irreducible complexity"). Κατόπιν παρουσιάζονται καινούργιες εξελίξεις όπως η "Θεωρία της Πολυπλοκότητας" και βγαίνουν κάποια ενδιαφέροντα φιλοσοφικά συμπεράσματα σχετικά με το περιβάλλον, όπως ότι είναι εσφαλμένη η ουσιολογική και τελεολογική αντιμετώπιση της φύσης -κάτι το οποίο εκδηλώνεται κυρίως με την ιδέα μιας φύση "σε ισορροπία". Με βάση αυτά τα συμπεράσματα γίνεται ένας "έλεγχος πραγματικότητας" στις πιο δημοφιλείς θεωρίες περιβαλλοντικής ηθικής έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν η δαρβινική θεωρία της εξέλιξης εκφράζεται σωστά και ολοκληρωμένα σε αυτές. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι καμία από τις επικρατούσες θεωρίες δεν έχει ενσωματώσει σωστά την εξέλιξη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αναπόφευκτα αδιέξοδα. Είναι συνεπώς αναγκαία η δημιουργία μιας καινούργιας περιβαλλοντικής ηθικής, του οικοδαρβινισμού η οποία θα απορρίπτει συνειδητά τον ουσιολογισμό και τον τελεολογισμό και θα ανάγει την σκέψη στην περιβαλλοντική ηθική σε πληθυσμιακό και εξελικτικό επίπεδο.