Αξιολόγηση αποτελεσμάτων εφαρμογής πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης σε νησιωτικές περιοχές : η περίπτωση της νήσου Τήλου - Μητσάκη, Παρασκευή - Βασίλειος (2015)
Ο τουρισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα ειδικότερα. Οδήγησε σε οικονομική ανάπτυξη αλλά σε πολλές περιπτώσεις σε μονοειδίκευση αφού παραμελήθηκε ή και εγκαταλείφθηκε ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας καθώς και σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω της μαζικότητας και της εποχικότητας που παρουσιάζει. Η πολυδιάσπαση του νησιωτικού χώρου, η μεγάλη διασπορά των νησιών, η δυσκολία πρόσβασης στα μικρά κυρίως νησιά και η περιορισμένη διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων τους, απαιτούν την εφαρμογή πρακτικών που να βασίζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Στις νησιωτικές περιοχές η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί ελκυστική αναπτυξιακή προοπτική καθώς υπόσχεται ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Τήλος είναι ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων στο οποίο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σημαντική πληθυσμιακή ανάκαμψη. Στο ειδικό μέρος της εργασίας διερευνώνται οι απόψεις των κατοίκων της Τήλου για το επίπεδο διαβίωσής τους στο νησί, οι σχέσεις τουριστικής ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και η στάση των κατοίκων στις αποφάσεις που σχετίζονται με την μελλοντική πορεία του νησιού. Διαπιστώθηκε ότι μπορεί στην Τήλο να εφαρμοστεί ήπια τουριστική ανάπτυξη με ειδικές μορφές τουρισμού, όπου είναι σημαντική η συμβολή του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, οικιστική ανάπτυξη που δεν αλλοιώνει την ταυτότητα του νησιού και ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με ποιοτικά προϊόντα για την τροφοδότηση του τουρισμού και όχι μόνο, που θα συμβάλλει στην οικονομική ενδυνάμωση των κατοίκων. Διαπιστώθηκε επίσης ότι σημαντικό στοιχείο για την καλή ποιότητας ζωής των κατοίκων της Τήλου είναι η βελτίωση των υποδομών εκπαίδευσης, υγείας και προσβασιμότητας.