Τοπική κοινωνία και εκπαιδευτικοί θεσμοί στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης : η περίπτωση σύνδεσης του Δήμου Ροδίων με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου : απόψεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας - Κυριακού, Μαρία Ανθή - Ιωάννης (2015)
Σκοπός της μελέτης ήταν η καταγραφή των απόψεων της Πανεπιστημιακής κοινότητας στο θέμα της αειφόρου ανάπτυξης της Ρόδου, όπως οι απόψεις αυτές διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των φοιτητών από τις τοπικές αρχές του δήμου Ροδίων. Επιπλέον αποτυπώθηκαν τα προβλήματα της Ρόδου, από την οπτική των φοιτητών, καθώς και προτάθηκαν τρόποι βελτίωσης στο ζήτημα της ευαισθητοποίησης σε θέματα τοπικού περιβάλλοντος. Για την καταγραφή των απόψεων των φοιτητών συντάχθηκε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν 165 φοιτητές του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο. Αναλύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτουν κάποια συμπεράσματα: 1. Οι φοιτητές δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις πανεπιστημιακές ομάδες, αλλά ούτε και να γίνουν μέλη των ομάδων ή συλλόγων της πόλης της Ρόδου. 2. Η ενημέρωση που έχει η πλειοψηφία των φοιτητών για τα δρώμενα στην πόλη της Ρόδου είναι ελλιπής και γίνεται μέσα από τα άτομα του στενού τους περιβάλλοντος. 3. Οι φοιτητές φαίνεται να μην έχουν αναλάβει ή συμμετάσχει σε κάποια εκδήλωση ή πρόγραμμα που έχει οργανώσει ο δήμος της Ρόδου, δηλώνοντας είτε ότι δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι είτε ότι δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν. 4. Θεωρούν ότι η οικογένεια, το σχολείο, το πανεπιστήμιο και οι φίλοι επηρεάζουν στη δημιουργία ενδιαφέροντος για τα δρώμενα στην τοπική κοινότητα της Ρόδου. 5. Οι φοιτητές ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και τους απασχολούν ζητήματα όπως η ανεργία, η αδυναμία ανακύκλωσης υλικών, η έλλειψη υποστηρικτικών υποδομών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και η ακρίβεια αγοράς. 6. Οι φοιτητές που δεν είναι Ροδίτες ή Δωδεκανήσιοι είναι αποστασιοποιημένοι από την τοπική κοινότητα και δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματά της. 7.Για τους φοιτητές ο δήμος δεν παίζει ρόλο στη ζωή τους και απέχει από το πανεπιστήμιο Αιγαίου. 8. Τέλος οι φοιτητές αναγνωρίζουν την έλλειψη ενδιαφέροντος τους που υπάρχει για την πόλη της Ρόδου.