Τοπική κοινωνία και εκπαιδευτικοί θεσμοί στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης: η περίπτωση σύνδεσης του Δήμου Ροδίων με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: απόψεις δημοτών - Σαββάκη, Αγάπη - Ασημένη - Αντώνιος (2015)
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στη συνεργασία, που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για το Δήμο Ροδίων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αρχικά, παρατίθενται στοιχεία που αφορούν τους όρους Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη και με ποιους τρόπους συναντώνται σε τομείς της καθημερινής ζωής. Στη συνέχεια, αναφέρονται κάποιες περιπτώσεις σύνδεσης τοπικών φορέων με Πανεπιστήμια της περιοχής τους- τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό- με σκοπό την αντιμετώπιση ποικίλων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Αμέσως μετά, γίνεται η παρουσίαση της έρευνας που διεξήχθη σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη της Ρόδου, που στόχο είχε τις απόψεις των δημοτών σχετικά με τα τρέχοντα προβλήματα του τόπου τους και το κατά πόσον γνωρίζουν πραγματικά την προέλευσή τους, αλλά και το κατά πόσον είναι οι ίδιοι σε θέση να συνεισφέρουν ενεργά στην αντιμετώπισή τους μέσω μιας ενδεχόμενης ‘συνεργασίας’ με τους τοπικούς φορείς. Επίσης, είχε σκοπό τη δημιουργία και την υλοποίηση κάποιων προγραμμάτων που θα καλυτερεύσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και που πραγματικά θα φέρουν πιο κοντά την κοινωνία, το Πανεπιστήμιο και τους τοπικούς φορείς.