Μαρτυρίες γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και οι επιπτώσεις στην κοινωνική τους ένταξη: μια ποιοτική μελέτη για τις γυναίκες θύματα βίας που σπάνε τη σιωπή - Κοκκίνου, Βασιλική (2015)
Ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που πλήττει την σύγχρονη κοινωνία και ζητάει λύση από την επιστημονική κοινότητα, τις τελευταίες δεκαετίες, είναι το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί τη πιο συχνή μορφή βίας, κύρια αιτία εγκληματικών πράξεων, πλήττοντας κυρίως γυναίκες και παιδιά. Πιο συχνές μορφές βίας είναι η σωματική, η σεξουαλική και η ψυχολογική βία και εμφανίζονται στο 10% με 69% των γυναικών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους παγκοσμίως. Η παρούσα έρευνα αποτελεί μια ποιοτική μελέτη που επικεντρώνεται σε μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν περιστατικά συντροφικής/συζυγικής βίας και έσπασαν τη σιωπή τους. Σκοπός της είναι να διερευνήσει τις αντιλήψεις και τις εμπειρίες γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και τις επιπτώσεις που επέφερε αυτή στη ζωή τους. Συγκεκριμένα διερευνήθηκαν οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στη διαδικασία της κοινωνικής ένταξης των γυναικών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο βαθμό την επηρεάζουν και την παρεμποδίζουν. Η ποιοτική διερεύνηση έγινε μέσω ημι-δομημένων συνεντεύξεων σε δείγμα επτά γυναικών (Ν=7) που κατέφυγαν στο Γραφείο Πολιτικών Ισότητας των Φύλων και στον Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας του Δήμου Αθηναίων. Αρχικά γίνεται αναφορά σε προηγούμενες μελέτες σχετικές με ζητήματα τα οποία αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, καθώς και στη μεθοδολογική προσέγγιση και στη συνέχεια παρουσιάζονται τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία προέκυψαν από την ανάλυση των απαντήσεων των γυναικών που συμμετείχαν σε αυτή. Τα ερευνητικά πορίσματα αναδεικνύουν τις διαστάσεις του φαινομένου και τις συνέπειες σε βασικούς τομείς της κοινωνικής ενσωμάτωσης των γυναικών, καθιστώντας αναγκαία μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπισή του μέσω μιας πολυδιάστατης, πολυπαραγοντικής και διεπιστημονικής ενεργοποίησης κυρίως σε επίπεδο πρόληψης αλλά και παρέμβασης.