Διαστάσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης: μελέτη στα σχολικά εγχειρίδια - Παπαγεωργίου, Μαρία (2015)
Η παρούσα εργασία μελετά τα σχολικά εγχειρίδια των Αναγνωστικών και των Ανθολόγιων Λογοτεχνικών Κειμένων των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση του πλήθους και του τρόπου προσέγγισης του φυσικού περιβάλλοντος στα βιβλία αυτά. Προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητός ο τρόπος παρουσίασης των θεμάτων και λόγω της μικρή ηλικίας των μαθητών στους οποίους απευθύνονται τα σχολικά βιβλία, έγινε διάκριση των αναφορών στο φυσικό περιβάλλον σε άμεσες και έμμεσες. Η μέθοδος που επιλέχθηκε είναι η ανάλυση περιεχομένου, μέσω της οποίας αναζητήθηκαν αναφορές τόσο σε επίπεδο κειμένου/ μικροκειμένου όσο και σε επίπεδο εικόνας που συνδέονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με το φυσικό περιβάλλον. Η έρευνα κατέδειξε ότι οι αναφορές στο φυσικό περιβάλλον σε επίπεδο κειμένου/μικροκειμένου και εικόνας καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος των σχολικών εγχειρίδιων που εξετάστηκαν, ωστόσο ο τρόπος προσέγγισης τους δεν προϋποθέτει απαραίτητα και την αξιοποίησή τους στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων της ΠΕ.