Estimation methods and inference in survival analysis with competing risks - Ιωαννίδης, Κωνσταντίνος - Απόστολος (2015)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή παρουσιάζουμε τις πιο ευρέως διαδεδομένες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην Ανάλυση Επιβίωσης, συμπεριλαμβανομένων μεθόδων για ανταγωνιστικούς κινδύνους. Σε τέτοιες αναλύσεις, ο πρωταρχικός στόχος είναι εκτιμηθεί η πιθανότητα ενός γεγονότος να συμβεί. Παρουσιάζουμε μη παραμετρικές μεθόδους εκτίμησης καθώς και μεθόδους παλινδρόμησης που λαμβάνουν υπ'όψην οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία έχουμε για το γεγονός. Αυτές οι πληροφορίες κωδικοποιούνται σαν μεταβλητές, οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνιση του γεγονότος που μας ενδιαφέρει και να χρησιμοποιηθούν ως προγνωστικοί παράγοντες. Μετά την παρουσίαση αυτών των μεθόδων, μια εκτενής ανάλυση γίνεται σε πραγματικά δεδομένα που αφορούν 137 ασθενείς που έκαναν μεταμόσχευση μυελού των οστών. Για κάθε ασθενή, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του, αρχικές ιατρικές μετρήσεις και ενδιάμεσα μετεγχειρητικά ιατρικά περιστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν συμμεταβλητές. Τέλος, παρέχεται ο πλήρης κώδικας στο SAS που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση μαζί με οδηγίες για την εφαρμογή του, έτσι ώστε οποιοσδήποτε διαβάζει την παρούσα να μπορεί να επαναλάβει τα αποτελέσματα.