Μελέτη του ρυθμού θνησιμότητας ανά ειδικών αιτιών θανάτου για το γενικό πληθυσμό Ελλάδος κατά την χρονική περίοδο 1980-2003 - Νικολόπουλος, Παναγιώτης (2015)
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς στην ασφαλιστική Ελληνική αγορά δεν υπάρχουν πολλές ανάλογες μελέτες. θα μελετηθεί η εξέλιξη μιας αιτίας θανάτου για κάθε έτος χωριστά, καθώς και η διαχρονική σύγκριση διαφόρων αιτιών θανάτων.Η μοντελοποίηση των αποτελεσμάτων θα επιτρέψει την ευκολότερη σύγκριση με αντίστοιχες μελέτες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με μεγάλη χρησιμότητα στο χώρο της αναλογιστικής επιστήμης. Το σημερινό επίπεδο γνώσεων στην Ελλάδα από πρακτικής εφαρμογής είναι αμελητέο και μόνο σε διεθνή κλίμακα υπάρχουν ανάλογες εφαρμογές όπως και ανάλογες θεωρητικές μελέτες. Το αντικείμενο της έρευνας είναι η μοντελοποίηση και η πρόβλεψη δεικτών θνησιμότητας, για διαφορετικές (ομαδοποιημένες) αιτίες θανάτου , λαμβάνοντας υπόψη τους διάφορους παράγοντες (risk factors) που διαφοροποιούν την υπό μελέτη θνησιμότητα (όπως είναι το φύλο, η ηλικία, ο χρόνος). Θεωρούμε έναν ενεργό πληθυσμό (active population). Τα αίτια εξόδου από τον ενεργό πληθυσμό είναι διάφορα αίτια θανάτου τα οποία λειτουργούν ταυτόχρονα. Δηλαδή τα άτομα μπορεί να εγκαταλείπουν την υπό μελέτη ομάδα ατόμων για διαφορετικές αιτίες θανάτων και μας ενδιαφέρει να μελετήσουμε από κοινού τα συνδυασμένα αίτια εξόδου του παρατηρούμενου πληθυσμού. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε μια σημαντική υπόθεση που χρησιμοποιούμε , ότι οι αιτίες θανάτου αποτελούν ενδεχόμενα ανεξάρτητα μεταξύ τους. Σύμφωνα με τα παραπάνω η εργασία αυτή αποτελεί τον κύριο πυλώνα για την κατασκευή πίνακα πολλαπλών απαυξημάτων. Δηλαδή να δημιουργήσουμε πίνακες θνησιμότητας πολλαπλών απαυξημάτων (πολλαπλών αιτίων θανάτου)