Η εκμετάλευση των γεωθερμικών πεδίων στην Ελλάδα και η άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης - Πάνου, Αθανασία (2015)
Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη καθιστούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σαν μια μακροχρόνια βιώσιμη λύση. Μια από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι και η γεωθερμική ενέργεια. Η παρούσα μελέτη περιγράφει εν συντομία την ισχύουσα κατάσταση όσον αφορά στην εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας ανά τον κόσμο και καταλήγει στη διερεύνηση της άποψης των αρχών και φορέων που είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν τον ενεργειακό αυτό πλούτο στην Ελλάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγια που εστάλησαν στις τοπικές αρχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2009. Το σύνολο του δείγματος ανήλθε στους 25 δήμους της χώρας που διέθεταν κάποιο βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο εντός των συνόρων τους. Η εικόνα που περιγράφεται μετά και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων είναι και η αναμενόμενη. Διακρίνεται η αδυναμία υποστήριξης σημαντικών υποδομών για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας στη χώρα. Δυστυχώς η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι ενθαρρυντική, αφού ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις δήμων που πραγματικά έχουν κινήσει διαδικασίες για να εκμεταλλευτούν το γεωγραφικό τους πλεονέκτημα. Η ανάγκη αλλαγής της ισχύουσας κατάστασης δείχνει να είναι επιτακτική και επείγουσα.