Ο ρόλος της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης στην Διαβούλευση και Επίλυση Περιβαλλοντικών Συγκρούσεων - Μαραζίδης, Χρήστος (2015)
Η συμμετοχή του κοινού στην Διαβούλευση για την Επίλυση Περιβαλλοντικών θεμάτων έχει επαινεθεί ευρέως και θεωρείται πλέον επιβεβλημένη καθώς καθιστά τις αποφάσεις, που σχετίζονται με το περιβάλλον, πιο δημοκρατικές, βελτιώνει την ποιότητά τους και ενισχύει την αποδοχή τους. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα να άρει περιβαλλοντικές συγκρούσεις καθώς μέσα από τον διάλογο και την συναπόφαση τον εμπλεκόμενων δίνεται η δυνατότητα να βρεθούν λύσεις, αλλά και συμβιβασμοί που να είναι κοινά αποδεκτοί. Η έκθεση του United Nations Development Programme ([UNDP], 2003, p. 2) υποστηρίζει ότι το περιβαλλοντικό μας μέλλον εξαρτάται από την καλή διακυβέρνηση και ότι η καλή διακυβέρνηση εξαρτάται από την ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων στην λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζονται σε τοπικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, κριτικές επανειλημμένα δείχνουν ότι, παρά την όλο και πιο ευρεία υιοθέτηση της δημόσιας συμμετοχής σε αποφάσεις για το περιβάλλον, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο συχνά βιώνουν τη Διαβούλευση σαν μια διαδικασία που εξυπηρετεί περισσότερο τον αποκλεισμό τους από τη λήψη αποφάσεων παρά την ενσωμάτωση τους σε αυτές (Katz & Miller, 1996; Peterson & Franks, 2005; Shepherd & Bowler, 1997; UNDP et al., 2003). Επιστήμονες και πολίτες σε όλο τον κόσμο διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται αυτές οι διαδικασίες. Η συμμετοχική διαδικασία φαίνεται στη πράξη να παρεκκλίνει από τους στόχους της διαιωνίζοντας παλιές ή και προκαλώντας νέες περιβαλλοντικές συγκρούσεις (MacDonald, 2001;). Πέρα από τον τρόπο διεξαγωγής των διαδικασιών, η περιβαλλοντική εκπαίδευση (ΠΕ) και επικοινωνία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση περιβαλλοντικών συγκρούσεων καθώς η ΠΕ είναι μια μαθησιακή διαδικασία που αυξάνει τις γνώσεις και την επίγνωση των ανθρώπων για το περιβάλλον και τις σχετικές προκλήσεις, αναπτύσσει τις απαραίτητες δεξιότητες και πείρα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων , και ενθαρρύνει την ανάπτυξη στάσεων, κινήτρων και δεσμεύσεων έτσι ώστε να παίρνουν (οι άνθρωποι) ενημερωμένες αποφάσεις και να αναλαμβάνουν υπεύθυνη δράση (Andrews & Cantrell, 2000 : 2). Συνεπώς, η παρούσα εργασία θα προσπαθήσει να μελετήσει και να επισημάνει τον ρόλο της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι διαδικασίες της διαβούλευσης.