Αντιλήψεις και συμπεριφορές για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων: η περίπτωση του εθνικού πάρκου δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα - Χατζηδημητρίου, Ευαγγελία (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται μια προσπάθεια διερεύνησης ζητημάτων που αφορούν τις επιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Στόχος ήταν η καταγραφή της στάσης και των αντιλήψεων των πολιτών που διαμένουν σε παράκτιες περιοχές και μελλοντικά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Για το σκοπό της εργασίας πραγματοποιήθηκε διαπροσωπική έρευνα μέσω ερωτηματολογίων με δείγμα 250 ατόμων στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι πως η τοπική κοινωνία είναι ενημερωμένη για αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα που ονομάζεται κλιματική αλλαγή. Όμως η επίγνωση για το βαθμό επικινδυνότητας που αντιμετωπίζει η περιοχή τους από πλημμύρες καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισης τους είναι περιορισμένη. Παρολ’αυτά είναι διατεθειμένοι να λάβουν μέτρα προστασίας για την αποφυγή καταστροφών που πιθανόν να συμβούν από μελλοντικές πλημμύρες.