Εποχιακή διακύμανση αρθροποδοπανίδας σε πευκοδάση του Πολιχνίτου Λέσβου - Θαλασσινού, Κρυσταλλία - Δημήτριος (2015)
Οι εδαφικές βιοκοινότητες χαρακτηρίζονται από μεγάλο πλούτο ειδών (βιοποικιλότητα),αφού η πλειονότητα των εντόμων είναι εδαφόβια, τουλάχιστον σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), ‘η βιολογική ποικιλότητα ή βιοποικιλότητα αναφέρεται στην ποικιλία μεταξύ των ζώντων οργανισμών από όλες τις πηγές συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, των χερσαίων, θαλάσσιων και άλλων υδατικών συστημάτων καθώς και των οικολογικών συμπλεγμάτων τα οποία σχηματίζουν. Στην παρούσα μελέτη, διερευνήθηκε η εποχιακή και χωρική διακύμανση της αρθροποδοπανίδας στον Πολιχνίτο Λέσβου. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τυπικό παράδειγμα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματος, από άποψη κλίματος και βλάστησης. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2002, ακολουθώντας τη μέθοδο των εδαφικών παγίδων. Η επεξεργασία των δειγμάτων στο εργαστήριο αποτέλεσε τη βάση για τον υπολογισμό των αριθμών ατόμων, της βιομάζας των πληθυσμών, της ποικιλότητας και της ισοκατανομής.Κατά τη διάρκεια της πειραματικής διαδικασίας αναγνωρίστηκαν αρθρόποδα από 113 παγίδες. Η οικογένεια Formicidae φαίνεται να κυριαρχεί στην αφθονία των πληθυσμών, όπως και στην ποικιλότητα, αφού πρόκειται για ζώα που παρουσιάζουν το μέγιστο της δραστηριότητας τους την καλοκαιρινή περίοδο. Όσον αφορά στην αφθονία, δεύτερα έρχονται τα αραχνοειδή, ακολουθούν τα κολλέμβολα, τα κολεόπτερα και τέλος τα ακάρεα. Τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν και με αποτελέσματα κι άλλων μελετών μεσογειακών οικοσυστημάτων.