Στάσεις και αντιλήψεις για εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων: Η περίπτωση του Δήμου Λέσβου - Μπαλάσκα, Μαρία - Βασίλειος (2015)
Δεδομένων των προβλέψεων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτεροι προβληματισμοί εγείρονται σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης πλημμυρικών και διαβρωτικών φαινομένων και για τις παράκτιες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τέτοιων επερχόμενων καταστάσεων, η υπάρχουσα γνώση ενισχύεται συνεχώς, είναι ωστόσο περιορισμένη, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάδειξη κοινωνικών παραγόντων που οφείλουν να ληφθούν υπόψη. Μέσω της παρούσας εργασίας επιχειρείται αφενός η ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας επί του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου η ανάδειξη τοπικών ιδιαιτεροτήτων και αναγκών της περιοχής και της κοινωνίας του Δήμου Λέσβου σχετικά με τις στάσεις και αντιλήψεις των πολιτών απέναντι στην αλλαγή του κλίματος και πιο συγκεκριμένα απέναντι στην πιθανότητα αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, εξαιτίας της αλλαγής αυτής. Μέσω της πραγματοποίησης ατομικών συνεντεύξεων και όπως τα απορρέοντα εξ’ αυτών στοιχεία αποδεικνύουν, η κλιματική αλλαγή φαίνεται να αποτελεί ένα από τα μείζονα ζητήματα της σύγχρονης εποχής, που επιφυλάσσει ποικίλες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές απειλές, σύμφωνα με τους κατοίκους της νήσου Λέσβου.